Inför förlossningen är det många saker som skenar i huvudet. Nu ska man äntligen få träffa sin bebis för första gången utanför magen och oavsett om det är första eller tredje barnet är spänningen på topp. Inför en förlossning är det dock inte ovanligt att man också känner sig nervös och när värkarna väl sätter igång kan det gå riktigt snabbt.
Att skriva ett förlossningsbrev har sedan länge varit ett sätt för föräldrar att förmedla till förlossningsmottagningen hur man vill att förlossningen ska gå till. När värkarna väl är igång är det många som upplever svår smärta och då är det inte alltid roligt att behöva sitta och förklara vilken bedövning man vill ha eller när man vill att navelsträngen ska klippas och av vem. Förlossningsbrevet fungerar således som ett sätt för dig att få fram dina önskemål, utan att du faktiskt behöver berätta dem genom att prata.
Vad ska finnas i förlossningsbrevet?
Försöker du få ner ett förlossningsbrev, men vet inte hur du ska börja? Oroa dig inte! Att veta vad och hur man ska skriva är inte det lättaste, men det finns några saker som vi anser att alla brev bör innehålla.
1. Skriv ner hur du vill bli bemött och vilken typ av kommunikation du föredrar. Vill du ha raka och konkreta besked eller vill du bli lite extra ompysslad?
2. Vad har du för rädslor och farhågor inför din förlossning? Är du rädd för sprutor eller blir du svimfärdig när du ser blod? Är du helt emot användandet av sugklocka eller är du rädd för att spricka?
3. Vad har du för tankar kring smärtlindring och är det något du vill använda dig av? Vilken typ av smärtlindring är du mest intresserad av i sådana fall?
4. Vilken position funderar du på att föda i? Naturligtvis kan det bli så att du inte har möjlighet att välja, men sjukvården försöker alltid, så långt det går, att respektera dina önskemål.
5. Glöm inte bort din partner i det hela. Vi vet att det är lätt hänt, men ta med sådant som hen också vill ha sagt eller har specifika önskemål på.
Måste man skriva ett förlossningsbrev?
Svaret på den frågan är nej. Du behöver naturligtvis inte skriva något förlossningsbrev, men är det så att du har specifika önskemål och krav är det ett väldigt enkelt sätt att få ner allting och förmedla dessa. När du kommer in till förlossningen är det oftast stressigt och risken är då stor att du glömmer något. Förlossningsbrevet bör du med fördel skriva ett bra tag innan förlossningen och när du har funderat precis hur du vill att den ska gå till och specificerat dina önskemål.