Inför förlossningen

Kejsarsnitt – hur funkar det?

Många kvinnor är rädda för kejsarsnitt, andra ser det som det bästa alternativet, och vissa har helt enkelt inte något val. I Sverige har kejsarsnitt blivit ett allt mer förekommande alternativ för den som upplever stor förlossningsrädsla, men det finns även situationer där akuta kejsarsnitt har behövt göras för att hjälpa mamman och bebisen att komma ut.

Olika typer av kejsarsnitt

Enkelt förklarat kan man säga att det finns två olika typer av kejsarsnitt – oplanerat och planerat kejsarsnitt. Ett oplanerat kejsarsnitt utförs om en vaginal förlossning inte går som planerat eller om det finns en akut risk för barnet och graviditeten måste avbrytas tidigare.

Ett planerat kejsarsnitt är istället en bukoperation som är planerad och där mamman förbereder sig inför operationsdagen i lugn och ro. Här får man information om hur snittet ska gå till och vad man behöver tänka på innan och efter. Operationen sker på fastande mage.

Hur går det till?

Kejsarsnitt är en stor bukoperation som går ut på att förlösa barnet genom mammans mage. Ett snitt läggs vanligtvis strax ovanför underlivet och operationen sker med ryggbedövning. Hur lång tid kejsarsnittet tar beror på hur väl förberedd mamman är och om det uppstår några komplikationer. I annat fall brukar det sällan ta mer än ca 30-40 minuter. På 1177 kan du läsa mer om hur ett kejsarsnitt går till.

Är kejsarsnitt farligt för barnet?

Det råder många delade meningar om huruvida kejsarsnitt är farligt för bebisen eller inte. Det har länge förespråkats om att den naturliga vägen alltid är bäst, men detta gäller inte i alla situationer. Om mamman lider av stor förlossningsrädsla eller bebisen snabbt måste ut är kejsarsnitt ett bra alternativ till en vaginal förlossning. De risker som finns med kejsarsnitt är dessutom främst kopplade till modern, och inte bebisen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *