Inför förlossningen

Föda barn utomlands – saker att tänka på

Planerar du att föda barn utomlands? Då är det en hel del som du behöver planera innan. Bland annat måste du se till att du har dina dokument apostillerade samt att du har rätt till den sjukvård som behövs i samband med födseln.

Ha med dig alla dokument som behövs

Om du är svensk medborgare och ska föda barn utomlands kommer du med största sannolikhet att behöva ditt pass samt andra dokument, exempelvis personbevis eller födelsebevis. Vilka dokument som behövs beror på vilket land du ska föda i samt om du är bosatt där. Kolla upp det i god tid innan så att du har tid att ta fram alla handlingar. Många dokument behöver apostilleras för att de ska kunna användas utomlands i ett land som skrivit under Haagkonventionen. På legalisering.se kan du beställa apostille som är en auktoriserad stämpel på ett dokument som intygar att en signatur är äkta. Du gör en beställning på deras hemsida och skickar sedan in de handlingar som behöver apostilleras. När de har legaliserats skickas de tillbaka hem till dig.

Kolla upp din sjukförsäkring

Förutom att packa BB-väskan så är det är viktigt att du ser över din sjukförsäkring och vilka medicinska rättigheter du har i landet du ska föda i. Om det är ett EU-land kan du använda EU-kortet för att gå på kontroller samt få vård i samband med en graviditet och förlossning. EU-kortet täcker inte IVF-behandlingar eller andra fertilitetsbehandlingar i ett annat land.

Registrera ditt nyfödda barn

Tänk på att ett barn som föds utomlands normalt inte folkbokförs från födelsen och får därmed inget personnummer. Du som förälder behöver registrera barnet i folkbokföringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *