Inför förlossningen

Underlätta första tiden med barn

När du precis har fött barn finns det mycket nytt att lära sig för att det nya tillskottet i familjen ska få en bra omvårdnad och alla sina behov mötta. Som nybliven förälder kan du vara trött efter barnafödseln och ha mycket hormoner i kroppen, samtidigt som du behöver ta hand om barnet och allt annat i hushållet också behöver fungera, som städning och matlagning. Med bra kunskaper och stöd underlättas den första tiden med barnet.

Hos qleano.se kan du boka städning och få snabb offert på högst en minut. Här får du hjälp med alla sorters städ- och flyttjänster, där ett certifierat nätverk av flytt- och städfirmor står till tjänst med sin kunskap och erfarenhet. Du kan beställa hemstädning via qleano.se vilket ger dig mer tid att vara med din bebis och även få lite egentid när barnet sover. Qleano.se erbjuder avdragsgilla hushållsnära tjänster där du kan få skattereducering via RUT-avdraget.

Knyt an under första tiden

När din bebis väl har kommit kan du ägna mycket tid åt att knyta an till den nya familjemedlemmen, till exempel genom att sitta hud mot hud med barnet. Det ger lugn åt er båda och minskar stress och oro. Förutom att boka hemstädning via qleano.se kan du också besöka BVC, som ger dig kontakt med andra föräldrar och en sjuksköterska du kan bolla frågor kring föräldraskapet med.

Mental utveckling på fosterstadiet

Nyfödda bebisar kan mycket mer än vad många tror enligt ny forskning. Gustaf Gredbäck är professor inom utvecklingspsykologi och menar att forskningsresultaten visar hur viktigt det är med engagerade föräldrar. Med hjälp av 3D-ultraljud har forskarna kunnat registrera fosters handrörelser. De utforskar sin närmiljö på ett spännande sätt, där fostren känner på sin navelsträng, livmoderväggen och sin egen kropp, allt för att undersöka verkligheten. Barnen bygger upp sin förståelse för omvärlden och sig själva redan långt innan de fötts. Födelsen är alltså ingen startpunkt för barnet utan mer som en nystart, då utvecklingen har pågått redan på fosterstadiet. Det gick också att bevisa att fostren hade synintryck i hjärnan och vände sig mot ljusprickar som visades i ansiktsformation. Detta beror på att vi redan från start kan ha en biologisk preferens där vi föredrar att titta på ansikten.

Bebisar som precis har fötts kan också ha en känsla för matematik. Forskare lät dem ligga på rygg på mammans bröst och lät dem höra ett ljud som upprepades fem gånger. När forskaren sedan visade bebisen en bild som hade fem prickar och en som hade sju, valde bebisen att titta på den med fem prickar. Detta upprepades sedan med olika antal prickar och ljud, och bebisen tittade hela tiden på rätt antal. De nyfödda bebisarna hade alltså tidigt en förmåga eller känsla för att identifiera antal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *