Övrigt

Vem bestämmer hur kvinnor föder?

Nya bb kliniken välkommen liten stöter på motstånd.

Patientlag (2014:821)

5 kap. Delaktighet
1 § Hälso- och sjukvården ska så långt som möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten.

När en kvinna föder barn, vem bestämmer då?

Graviditet är ingen sjukdom. Ryggsmärtor som mannen sjukskrivs för får kvinnan avslag för med hänvisning till att graviditet inte är en sjukdom.

När födseln nalkas vänds pannkakan 180 grader.
Mor och barn skall övervakas, framgången mätas i ett partogram som forskning egentligen visat inte överensstämmer med verkligheten, men mätas ska det och faller du ur piskas värkarna på med medicin. Iva och Neo med tillhörande personal inom armslängds avstånd är ett absolut måste. Ovanför förlossningen blinkar en ny osynlig skylt i skrikande neon… Farligt!

Budskapet om högspecialiserade vårdmöjligheter till alla skrämmer och rimmar illa med verkligheten. De flesta kvinnor kommer aldrig behöva komma i kontakt med vare sig operation, iva eller neo. Att föda barn är för de flesta i grunden något friskt och sunt som behöver få behandlas som det, men med gott kontinuerligt stöd av kompetent personal för att i god tid kunna ingripa OM komplikationer skulle tillstöta. I dagens Sverige finns ett vårdsystem som innebär att alla vallas in i fållan som leder till högspecialiserad vård oavsett behovet.

På pappret i lagrummet äger kvinnan rätten till sin födsel, men verkligheten ser annorlunda ut. Hur frisk du än må vara så uppmanas du ställa dig i kön som leder fram till de högspecialiserade möjligheterna.

Varti ligger evidensen för att det ger ett bättre utfall för mor och barn att födas på ett stort sjukhus? Tvärtom pekar ju faktiskt forskning på att för en omföderska är det att anses lika säkert eller i vissa fall till och med säkrare att föda hemma med två närvarande barnmorskor.

Att då sätta hinder i vägen för en differentierad vård med olika vårdmodeller rimmar tämligen illa med att arbeta efter vetenskap.

Det nya birthcentret uppskattas ha en resväg på 6-8 minuter till närmsta sjukhus om något skulle inträffa, därtill har dom en egen ambulans redo. Detta torde rimligen vara säkrare än hemfödsel som godkänns ekonomiskt av Stockholms län för friska omföderskor med resväg upp till 40 minuter från sjukhuset. Eller för all del de 10-15-20 mil eller bilfödsel som man nu erbjuder i Sollefteå.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *