En vård i kris, Forskning, Stockholms förlossningsvård

Vem bestämmer hur kvinnor föder 2

Den nya barnmorskeledda kliniken i Nacka har tillfälligt stoppats av Hälso och sjukvårdsförvaltningen i Stockholm som väljer att avslå ansökan om att starta en ny förlossningsenhet.

Barbro Naroskyin, hälso och sjukvårdsdirektör hänvisar till att alla mammor ska känna sig lika trygga oavsett vart dom väljer att föda.

Detta blir väldigt intressant. Har Hälso och sjukvårdförvaltningen och Barbro Naroskyin tittat på vad som gör kvinnor trygga?
På sidan en bra start kan vi ta del av en enkät där kvinnor fått svara på om dom vill föda på en barnmorskeledd enhet där det inte går att få epidural och där man behöver flyttas över till sjukhus om komplikationer tillstöter. 41% av kvinnorna svarade ja! 26% vet ej och 33% nej.

Är det säkert att föda på en barnmorskeledd enhet?
Storbritanniens NICE, National Institute for Health and Care Excellence gick 2014 ut med nya riktlinjer för hela Storbritannien där man rekommenderade kvinnor med lågriskgraviditeter att föda på barnmorskeledda enheter då det anses Säkrare än att föda på sjukhus.

Vad säger WHO, World health organisation?
Om vi tittar i Who´s safe motherhood, Care in normal birth a practical guide så jämförs olika alternativ och man kommer även fram till att för friska kvinnor är det lika säkert eller säkrare att föda hemma än på sjukhus. Och direkt kopierat, såhär skriver WHO.
”So where then should a woman give birth? It is safe to say that a woman should give birth in a place she feels is safe, and at the most peripheral level at which appropriate care is feasible and safe (FIGO 1992). For a low-risk pregnant woman this can be at home, at a small maternity clinic or birth centre in town or perhaps at the maternity unit of a larger hospital.”

Vad säger Europadomstolen?
Fallet Ternovszky vs Hungary,
(hela fallet finner du i pdf format genom att söka på Ternovszky vs Hungary )
Enligt art 8 i Europakonventionen äger kvinnan rätten till omständigheterna kring hur hon blir förälder och hur hon föder sitt barn. Staten ska inte försvåra för läkare och barnmorskor som stödjer kvinnors reproduktiva rättigheter. och hänvisar i sitt utslag även till WHO´s utlåtande ovan om att kvinnor skall föda på den plats där dom känner sig säkrast på mest perifera lämpliga vårdnivå.

Vad säger våra folkvalda politiker?
Ella Bohlin och Jan-Erik Jansson KD tyckte redan 2014 att barnmorskor skulle få leda en barnmorskeledd enhet i nacka. 

”Vi är övertygade om att nytänkande och icke-traditionella lösningar inom förlossningsvården kan göra stora insatser för en bättre förlossningsvård.”

”Vi tror att detta kan bli praktiskt och politiskt möjligt genom att utöka ”vårdval förlossning” i Stockholms län.”

”Det är dags att släppa fram barnmorskorna och deras kompetens. Låt oss göra BB Nacka till Sveriges första barnmorskeledda förlossningsklinik.”

Det står klart att det finns både kvinnor, barnmorskor och politiker som önskar denna vårdform som är forskad på och rekommenderad i andra länder. Europakonventionen anger att kvinnor har en lagstadgad rätt att välja omständigheter kring sin födsel. WHO rekommenderar att kvinnor får föda där dom känner sig trygga på lämplig nivå. Forskningen stödjer att det till och med är säkrare att föda på en barnmorskeledd enhet än ett sjukhus för friska kvinnor. Det är hög tid att Sverige lyssnar på kvinnor, forskning, barnmorskor och lagen.

Ändå väljer Hälso och sjukvårdsförvaltningen att avslå och hänvisar till att kvinnor skall ha rätten att känna sig trygga.

Trygghet borde rimligen få grunda sig i evidens och kvinnors önskan och lagstadgade rätt till eget val av hur och var dom önskar föda.

4 reaktioner på ”Vem bestämmer hur kvinnor föder 2

 1. Så bra skrivet, Ann! Allt detta borde gå fram direkt till de tydligen okunniga politiker som står bakom beslutet. Hur ska det komma fram? Det är väl den stora utmaningen, att få politiker att lyssna på andra än läkare när det gäller förlossningsvården. Tack för att du tar upp min Förlossningsenkät på enbrastart, den kom till just för att kvinnor som fött barn ska få säga vad de tycker om vården.

  1. Tusen tack själv, så viktigt att kvinnor får en röst och berätta vad dom vill.
   Vi är många som brinner för och är beredda att kämpa för rätten till val i vården och rätten till att äga sin egen födsel. Om vi alla hjälps åt och lyfter varandra och fortsätter att envist berätta och sträva efter en god vård som möter kvinnors unika behov så kommer tillslut kunskapen lyftas fram.
   Även om vägen dit känns lång så är jag själv övertygad om att vi en dag når i mål. En dag, tillsammans.

  1. Tack!
   Jag hoppas att om man nöter på den stora kollosstenen till styre i vårt land tillräckligt så etsas tillslut budskapet in och en förändring kan ske. Skulle gärna se några politiker läsa och bemöta, men dom e inte alltid så lätta att finna eller nå
   Kramar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *