En vård i kris

Världen behöver barnmorskor

Kära kollegor och vännerna Maj Rydström och Ia Jeppsson sätter fingret på den springande punkten.

Lyssna!

Precis så är verkligheten. Jag är en av alla dom många barnmorskor som valt att kliva av landstingståget i Stockholm. Arbetsmiljön belastade min hälsa för mycket.

Jag älskar att bistå kvinnor som föder barn. Så till den grad, från jag var ett litet barn har jag haft som mål att kunna arbeta för kvinnor och barns hälsa att jag får kalla det en livsstil, det är en del av mig själv.

Men även om jag älskar mitt yrke och gärna hade velat arbeta på en förlossning i Stockholm. Även om jag anser att det är världens häftigaste och bästa arbete så kan jag inte välja det före min familj och min egen hälsa.

Jag fick hitta ett annat sätt att arbeta som barnmorska, där jag också mår bra.

För mig blev det en kombination av att åka till Norge, frilansa, bistå hemfödslar, skriva, och driva eget företag.

För hur mycket pengar som än skjuts till i vården, så är det pengar i sjön om dom inte läggs på att rekrytera och behålla fler barnmorskor. För vem ska gå kurser och utveckla när barnmorskan springer mellan kvinnor, inte hinner äta eller kissa och kollegorna antingen är sjukskrivna eller sagt upp sig?

Kanske dags o börja tro på storken igen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *