En vård i kris

Varför skrivs det inte om

Sollefteå BB ska stängas. Vem som egentligen vill det och tycker att denna nedläggning är bra är svårt att förstå.

Vem vill att kvinnor skall få åka 10-15 eller fler mil i brinnande värkarbete med risk för en födsel vid vägkanten? Vem har samvete att vilja en sådan sak? Snälla förklara för mig, för mig är det vansinne.

Det måste finnas ett Sverige även i glesbygden. Vi kan inte centralisera all vård till större orter. Evidensen talar rakt emot att det skulle finnas en vinst med centralisering. Tvärtom.

http://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=8920
http://www.sjukhuslakaren.se/norge-har-slappt-tron-pa-att-sla-samman-sma-sjukhus/

Jag kan inte heller se hur nedläggningen är förenlig med den lag vi idag har.

Hälso- och sjukvårdslag (1982:763)

”2 § Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen.
Vården skall ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet…”

5 § För hälso- och sjukvård som kräver intagning i vårdinrättning ska det finnas sjukhus…

Patientlag (2014:821)

8 § När hälso- och sjukvård ges till barn ska barnets bästa särskilt beaktas.

Sedan igår kväll pågår en ockupering av Sollefteå BB från privatpersoner som vill stoppa detta vansinne. I media är det nästan tyst, för 16 timmar sedan kom senaste rapporteringen enligt en snabb googling. Meningen är att Sollefteå BB nu skall stängas, men det är tyst i det offentliga rummet, politiker och ansvariga verkar ha tappat målföret. Kan den som är ansvarig vänligen gå ut och berätta hur tusan hen tänkte och varför det är ett så innerligt bra beslut att lägga ner ett BB och en Akut? Vad finns det för belägg för att detta är ett bra beslut, hur och vart är det förankrat i verkligheten?

När jag går in på våra stora dagstidningar idag så lyser frånvaron av rapportering om vad som sker för katastrofer i Sveriges vård.

Om man snabbt kollar igenom Aftonbladet, Expressen, Dn och Svd så får man läsa om Merkel och Löfvens pressträff, en havsorm som slukar sitt byte på under en minut, en sälunge som vill ha sällskap, ett plan som fått vända, Trump, Forskare som kollat vilka namnval som kommer blir populära, Räkna ut din skatteåterbäring, Kardashians bakdel, varför det är bra att vara introvert.

Och folk undrar varför jag inte gillar att läsa tidningar eller titta på nyheter. Vi har ju för tusan helt tappat fokus. En del artiklar är absolut värda sin plats, flertalet inte. Kan vi börja fokusera på de viktiga samhällsfunktionerna som helt sviktar i vårt avlånga fina land. Att födas har vi alla varit med om. Det måste ses som det grundläggande för allas våras varande. Föds du inte finns du inte.  Kan vi för tusan se till att kvinnor i detta land 2017 kan göra det säkert och tryggt med en närvarande barnmorska? Ska det vara så omöjligt?

Kan vi börja från grunden. Jag skiner blankt i plastiga bakdelar och slukande sjöormar. Jag jag erkänner villigt att jag är rätt trött på Trump också även om han säkert kan ställa till med en hel del oreda för hela världen. Men kan vi börja rapportera om och arbeta med Sveriges samhällsuppbyggnad, vård, skola, omsorg och mycket mer, back to basic. Innan vi funderar över världen, rumpor och sjöormars måltider kanske vi ska se till att din fru Maja kan föda säkert, Farbror Gunnar slipper ligga 2 dygn på akuten, din bror Klas som jobbar på ambulansen slipper bli utsatt för stenkastning, din systerdotter Sara kan gå till skolan utan att få ont i magen. Mormor Stina slipper få trycksår för att ingen hann med henne

När allt fungerar utan att personal sjukskrivs på grund av arbetsmiljö och väntetiderna kan räknas inom någon timme istället för dygn på akuten, när hälsotalen går uppåt, barnen i skolan får bättre resultat och den psykiska ohälsan minskar. Då lovar jag att jag med full engagemang skall både läsa och skriva om såväl Trump som plastiga rumpor och skratta.

Ja jag vet, det sker rapportering, jag ska inte helt hacka på våra dagstidningar. Men även om jag är fly förbannad på vad som sker, hur beslutsfattare tar beslut som helt tycks gå emot medborgarnas önskan så tänker jag. Men ärligt. Vem bestämmer egentligen. Vilka är dessa individer som klarar av att sova gott om natten med vetskapen om slakten av vården som sker och att den personen kanske kommer vara ansvarig för de incidenter som kan komma av att det inte längre finns ett sjukhus.

Jag gör det absolut väldigt enkelt nu, men jag är av åsikten att våra styrande gör det o andra sidan väldigt svårt genom felaktiga beslut som vare sig på kort eller lång sikt kommer gagna Sverige. Någon måste skrika när det känns allt för tyst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *