Övrigt

Vad orsakar autism

Som mor till två barn med diagnosen Autism så möts jag ofta av inlägg om orsaken till autism. Den främsta myten som sprids i vårt samhälle måste vara den att det orsakas av Vaccin.

Vi kan börja där. Det va En studie, det visade sig ganska snart att i den studien så fuskade forskaren och ingen studie efter det har kunnat påvisa något samband.

För de flesta räcker den förklaringen. Men sen kommer alla som har ett men, tänk om,,, är det inte farligt med, har inte autism ökat drastiskt.

Jo, diagnoserna av autism har ökat, samhället har blivit mer fokuserat på att hitta och diagnostisera NPF (neuropsykiatriska funktionshinder) men autism har funnits längre än vad vi har kunnat sätta ord på det. Autism är inte heller en sjukdom, det är inget du drabbas av och inget som du förälder orsakar genom att på något sätt behandla ditt barn fel med modern medicinsk kunskap. Sen finns det även såklart fall där autism ses som kombination vid andra samtida tillstånd där orsaken kan ha sin egen förklaring och bakgrund.

Några kända personer som ofta tillskrivs diagnosen autism som som jag är övertygad om att du känner till är tex Mozart, Einstein och Vincent van Gogh och Leonardo da Vinci.

Men, e det autism? Ja! autism karakteriseras bland annat av att man blir extremt fokuserad på en sak/ ett område och ofta har ganska svårt för sociala samspel, att läsa av andra människors uttryck, beteende och känslor.

Utan autism hade många av vår tids moderna uppfinningar inte funnits, många konstverk, musikstycken mm hade inte existerat. Autism är inte en enda diagnos. Det är tusen och åter tusen. Att ha en autismspektrumdiagnos som det faktiskt numera heter kan innebära allt från att du sitter totalt isolerad i en egen värld och inte kan prata verbalt och har svårt att kommunicera med den yttre världen till att vara ansedd som lite säregen men du är en av vår världs högst ansedda genier. De flesta med autism befinner sig någonstans i mitten på skalan, men det är ytterligheterna vi reagerar på. Många med autism vet inte själva om att dom har diagnosen. Många upplever känslor av utanförskap, har svårt att läsa andra, och känner sig ensamma. Vad är det för fel på mig? En allt för vanlig tanke, men det är inte dig det är fel på, det är samhället som idag inte är byggt för tillräcklig variation.  Att ha autism är inte på något sätt fel, det är en variation som i dagens moderna samhälle är svårare att leva med pga samhällets förväntningar.Vi förväntas alla börja skolan vid samma ålder trots att vi inte alltid har samma förutsättningar. En del läser om 3åringar, andra som 12åringar. Några är extremt språkbegåvade, andra är genier inom teknik. Vad tråkig världen skulle vara utan våra alla olika särdrag. Hur ska vår värld någonsin kunna utvecklas om vi inte vore bra på olika saker? Om alla kunde exakt samma sak skulle vi aldrig komma framåt. Vi behöver alla variationer för att tillsammans kunna vara en del av något större. Vi behöver variationer för att skapa ett samhälle. Som allt så finns det grader. Den som blir helt innesluten av sin autism har såklart en helt annan förutsättning än den som befinner sig i andra änden av spektrat. Alla måste få respekt för sina möjligheter, men alla har vi samma livs och människovärde. Vill ni fördjupa er så kan jag rekommendera en googling på Savant, se filmen Rain man eller Temple Grandin. Får du inte tag i hennes film, sök upp henne på Youtube, hon är fantastisk och får en verkligen att tänka till.

Å hur var det nu med vaccinet? vad orsakar autism? Hand upp den som tror att Leonardo da Vinci fick autism efter vaccin, Någon?
Eller är det kanske så enkelt som att autism inte orsakas, det är en normal variation, en utveckling som behöver få finnas på sina egna villkor och att diagnosen egentligen borde heta ”orimliga krav och förväntningar från samhället”?

1 reaktion på ”Vad orsakar autism

  1. Tusen tack för detta inlägg återigen!

    Jag har en väldigt nära som fick diagnosen Aspergers syndrom medan det fortfarande fanns. Numera är det precis som du skriver autismspektrum. Denna person fungerar väldigt bra även om hen hade det tufft medan vi växte upp. Speciellt med vissa koder och mat var oerhört tufft för hen.

    Det är sorgligt att vi börjar motsätta oss de biologiskt betingade mer och mer. Jag tror absolut att en viss del inom autismspektrum kommer från arv och biologin, fast sådant för man inte längre yppa att vi skulle ha biologiska skillnader. Det är sorgligt att det är så, fokuset blir då istället att skylla på personlighetsdrag som något orsakat av mediciner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *