En vård i kris, Forskning, Vattenfödsel

Vad är vi rädda för i vården?

Från Dominikanska republiken i 32 grader läser jag rapporter från Sverige och Norge. Längtan tillbaka till arbetet känns minimal får jag erkänna.

Vattnet här är fantastiskt, turkost, 30 grader och när man börjar vattengympan med en Margerita och sen får skratta loss till karibiska rytmer är arbetslivet långt borta.

Men trots att jag befinner mig nästan på andra sidan jorden kan jag inte helt släppa taget. Hemmavid kämpar barnmorskor för kvinnors rätt att föda tryggt och säkert. Bland annat för att få föda i vatten. Vatten, början till allt liv. Vatten som vi alla börjat våra liv omslutna av. Häromdagen kunde vi läsa om en kvinna som fött i Nilen, detaljerna oklara, men bilden som kablades ut, smått fantastisk. Nu vill jag inte på något sätt rekomendera någon att föda i Nilen, men under kontrollerade former med en barnmorska på armslängds avstånd visar studie efter studie på säkerhet och fördelar och de födande hyllar vattnets lindrande kraft.

Ändå är vattnet så omstritt och motarbetat, inte av barnmorskor, men av flera andra professioner.  Jag har själv hört andra professioner fasa över vattenfödslar, trots att evidensen talar för att det är säkert.

Jag har så svårt att greppa omfattningen av ett så stort motstånd för något som studier pekar på är säkert. Varför ?

När jag idag ser nästa artikel om tidig hemgång så blir det ännu mer oklart.

Studier pekar på att barn som går hem tidigare än 24h efter födseln har ökade risker för att behöva vårdas igen. Vanligaste orsakerna är medfött hjärtfel, gulsot och dehydrering.

Hur kommer det sig att vården lägger kraft på att motarbeta det som i studier visar sig vara säkert och istället vill arbeta och främja det som i studier visar på risker?

Vi förbjuder vattenfödslar men tidig hemgång uppmuntras.

Nu kan tidig hemgång för rätt person och gärna med det fantastiska konceptet bb vård i hemmet vara ett jättebra alternativ.

Men tyvärr ser inte verkligheten ut så för alla.

För att själv någonstans greppa verkligheten så checkar jag ut. Tar på mig bikinin och låter vattnet omsluta mig. Min kokong av trygghet mot världens hårda kanter. 30 grader av ren terapi ❤

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *