Föda utan rädsla, Naturlig smärtlindring

Trygg förlossning

I mina händer sitter jag med en fantastisk ny bok.

Många känner kanske till boken Föda utan rädsla av Susanna Heli.

Nu kommer Trygg förlossning – En omvårdnadsmodell för minskad stress och rädsla av Susanna Heli och Liisa Svensson.

”Innan barnmorskan lägger på luren instruerar hon min man att han ska fortsätta hjälpa mig att andas mjukt och vara tung i varje värk. Jag hör henne säga: -Hör du det? I varje värk. Det hjälper inte att du sa det förra värken. Hon behöver dig i varje värk.”

Redan på andra sidan har dom mig fast. Den här sanningen slår rätt in i mitt bröst.

Jag kastas tillbaka till föderummet. Som barnmorska har jag sett detta tusen gånger. Jag kan höra kvinnors röster eka inom mig, ”du måste berätta hur jag ska andas”

Jag har själv använt mig av en teknik där jag stödjer och skapar fokuspunkter med mig själv och mina händer samtidigt som jag guidat ner i ett lugn och gång efter annan upprepat.
-Var gång du andas ut så blir du lite tyngre. Du klarar det här, tuung, en gång till, lätt andning in, låååångsamt ut, tuuuung.

Efter värken möts jag ofta av ett par glada och lite förvånade ögon.
-Det kändes mycket bättre och gjorde inte alls lika ont.

Just den lilla stunden är ett guldkorn för mig. Att med en metod som för mig är så enkelt och självklar kunna räcka över ett så kraftfullt redskap till paret är fantastiskt. Men det räcker inte att jag står och instruerar en gång eller kanske tio. Stödet måste finnas vid varje värk. Att  någon som kan metoden finns närvarande varje värk är oändligt viktigt.

Närvaro skapar trygghet – trygghet ger lugn – lugn ger en säkrare födsel.

Metoden är plastiskt och kan anpassas efter individen. Ibland behövs rösten, händerna,  närvaron, fysiska kontakten och ibland behövs att jag andas med och visar. Varje kvinna är unik.

Trygghet, andning och avslappning är några nycklar som jag önskar jag kunde få stödja alla kvinnor med. Att hålla förberedande kurser för att stödja födande och partners kommer nu bli en fantastisk möjlighet som öppnar sig 2018 .

Så det är med stor glädje jag nu kastar mig över boken Trygg förlossning.

Ser fram emot att under 2018 börja hålla kurser, sprida kunskapen och bädda för fler trygga födslar

2 reaktioner på ”Trygg förlossning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *