Naturlig smärtlindring

Tredje ögats avslappning

Den naturliga reaktionen på smärta är att spänna musklerna och göra sig redo att fly.

När du föder barn berättar smärtan en annan historia för dig. Du ska inte fly. Istället behöver du all lugn, ro och trygghet du kan få för att öka ditt kroppsegna måbra-hormon (Oxytocin).
Oxytocin främjar ditt värkarbete. Stress, Rädsla och oro hämmar din oxytocinproduktion, medans allt du mår bra av, mörker, trygghet, kärlek, sex, kyssar, omsorg, värme, dans, främjar den. Att ha fina etablerade värkar hemma och åka in till förlossningen bara för att upptäcka att väl framme så glesade värkarna ut sig eller försvann helt är vanligt. Det beror på att du blivit störd och stressad under ditt värkarbete. Värkarna kommer tillbaka när du funnit dig till ro, men det kan ta en liten stund. Det kan vara skönt att ta en promenad i omgivningarna och landa i känslan i vart man befinner sig och tanken att nu ska jag föda barn här.

Att behålla avslappning under ett värkarbete är viktigt och kräver fokus. Du behöver vara ostörd och få hjälp att hitta tekniker att fokusera. Allt omkring måste få vara så oviktigt att du klarar att hålla fokus där du önskar. Att dämpa belysningen, ha bekant musik på och undvika onödigt spring i dörrar kan hjälpa.

En enkel metod att främja avslappning och skapa en fokuspunkt är att massera tredje ögat.

Mellan ögonbrynen och lite ner mot näsroten. Här kan man sätta en tumme och trycka och/eller massera i en cirklande långsam rörelse.

Punkten heter Yintang och används vid akupunktur som en avslappnande punkt, den kan även hjälpa mot täppt näsa. Hemma kan en partner massera, på sjukhus sätter många barnmorskor akupunktur och kan sätta den här punkten i avslappnande syfte. Som bonus kan jag informera om att punkten även fungerar fint på oroliga små barn som inte vill somna. Tänk bara på att barn är så kallade ”strong responders” det innebär att du bara ska stryka lätt med ett finger över punkten uppifrån och ner, ju mindre barn, desto mindre stimuli.

1 reaktion på ”Tredje ögats avslappning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *