Naturlig smärtlindring

Sterila kvaddlar

Ett getingstick!

Så beskrivs ofta sterila kvaddlar. Det kan låta skrämmande men personligen älskar jag ändå sterila kvaddlar. Jag använder ofta själv metoden för nackspärr, mensvärk, ryggvärk, ledvärk och gallstenssmärta. Och ja, jag lägger dom på mig själv.

Sterila kvaddlar är en liten mängd sterilt vatten som sprutas in ytligt under huden där du har ont och triggar kroppens egna smärtlindrande system. Effekten sträcker sig från ingen till total bedövning. Just när vi lägger kvaddlarna upplevs en ca 20 sekunder lång brännande känsla, då du också ofta får ett adrenalinpåslag och kan känna dig lite darrig i händerna. Efteråt upplever jag själv en lokal bedövande effekt som håller i sig ca 1-2 timmar. Vid behandling av nackspärr är min personliga erfarenhet att effekten ofta sitter betydligt längre.

Vid en födsel rekommenderar jag att kvaddlarna läggs under en värk och i samband med ett lustgasrus för att maskera den brännande känslan lite.
Rent praktiskt kan det gå till såhär.
I en liten 1ml spruta drar jag upp sterilt vatten och använder den finaste barnnålen. När värken kommer så ber jag dig att andas lite extra intensivt i lustgasmasken (vid behov ökas effekten) ochdu får signalera till mig när du känner dig redo. Snabbt lägger jag flertalet mindre stick och injicerar ca 0,05ml sterilt vatten åt gången, efteråt ser det ut som små insektsbett på huden. Jag är snabb och kommer hinna med många små stick under värken och det kommer var på plats och klart innan värken är över. Det hettar nu i huden. Jag viftar med en solfjäder för att svalka. Inom 20-30 sekunder har den brännande känslan klingat av och kvar blir en lokal bedövande/smärtlindrande effekt.

Sterila kvaddlar upplevs väldigt individuellt. Man brukar tala om att ca 70% har en positiv effekt av kvaddlarna medans kvarvarande 30% har ingen effekt.

Då det i traditionella kvaddlar används enbart sterilt vatten är det en mycket skonsam metod som kan upprepas så många gånger du önskar.

Kvaddlar kan läggas på olika sätt. Intracutant, subcutant, några, många, med ett stick som sedan sprids i en solfjäder under huden eller med flera ytliga hudstick.  Jag väljer ofta att försöka ge både sub och intracutana injektioner och sprida med flera stick över det smärtande området. Men hur dom läggs kan skilja sig åt mellan olika kliniker och barnmorskor.

Visst är det smått fantastiskt att lite rent vatten har möjlighet att hjälpa så mycket.

3 reaktioner på ”Sterila kvaddlar

 1. Spännande, min granne är BM (pensionerad) och tipsade mig om att tens funkar för mensvärk så funderade på att köpa det. Men nu blev jag även sugen på detta, jag dricker hallonblandste varje månad för min mensvärk också. Har ingen rolig mensvärk, har kollat upp men är ”inget fel” på mig. Utan läkaren beskriver det ”din livmoder tror den har en infektion vid mens”. Jag har även bakåtlutad livmoder fick jag veta på sista gynbesöket och att min livmoderslemhinna växer utanför livmodern :S. Lät läskigt men var tydligen normalt det också, jag blöder alltid vid gynundersökningar ont gör det också.

  Funderar om sterila-kvaddlar skulle funka för mig även vid mensvärk? Kan man lära sig ta det som outbildad? Är utbildad uska :).

  1. Tens är fantastiskt bra mot mensvärk. Och i längden skulle jag nog föredra tens framför kvaddlar mot mensvärk. Några saker jag tänker på. Hallonbladste är stärkande för livmodern och en del upplever starkare sammandragningar. Jag är därför lite osäker på om det är så gynsamt mot mensvärk.
   Jag har precis som du en bakåtlutad livmoder och har hela mitt liv haft en hemsk mensvärk. Det är vanligare med mensvärk vid bakåtlutad livmoder. Blodet har en lite större tendens att kunna backa upp bakåt och irritera tarm och buk vilket är mycket smärtsamt. När blodet hamnar fel kan livmoderslemhinna börja växa utanför livmodern. Man blöder då även därifrån och får ont. Det är det som är Endometrios och det kan bli jättejobbigt. Endometrioshärdar utanför livmodern kan hos en del ge stora problem och behöva opereras bort.
   Det finns flera olika saker man kan pröva mot mensvärk. En del upplever lättnad av att undvika mjölkprodukter och äta tillskott av magnesium.
   När det gäller tens så förrslår jag att du prövar en teknik som kallas menstens. Den är smärtsam men jag har själv använt den med god effekt och även flera andra.
   Man fäster 4 tensplattor på magen över smärtan. Sedan ska man under 1 min skruva upp tens så högt man klarar på högfrekvent effekt. Den där det drar ihop sig konstant ( inte den som ger ”pickande” sammandragningar). Sen stänger man av och återhämtar sig. Srn gör man om det och ger sig tusan på att skruva ännu högre. Jag har en cefar tens som går upp till 60. För mig innevar det att jag skruvade upp till 40 första gången. 50 andra och 60 tredje gången.
   Så så högt det går under 1min. Vila. 1 min till. Vila. 1 min till.
   Efter 3 omgångar och full effekt var min mensvärk helt borta. Det va 3 väldigt jobbiga minuter. Men värt det.
   Kallas för menstens.
   Sterila kvaddlar kan man lära sig att lägga själv, men det kan va svårt o få tag i material och lite knepigt med sprutorna. Genom menstens tekniken kan du få samma o bättre effekt. Själv upplever jag att min mensvärk blivit mildare gång för gång sen jag såg till att låta bli mjölkprodukter och använda mig av tens.
   Men ga lite koll angående din livmoderslemhinna. Så det inte blir värre. För livmoderslemhinna på fel plats är ju bekymmersamt.
   Kram Ann

 2. Åh tack för detta svar :). Ska absolut ta till mig detta! Ska absolut testa tens som du beskriver, ska se till att köpa en så jag kan få hjälp. Det är hemskt att ha ont varje månad. Hade ingen aning om att bakåtlutad kunde göra mensen mer smärtsam. Tusen tack för svaret :).
  Ska även ta till mig angående mjölkprodukter, äter i princip bara halloumi och någon ost då och då. Men hjälper det att helt utesluta så ska jag göra det :).

  Ska hålla koll på det med livmoderslemhinnan :). Kram 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *