Hemfödsel

Sjukhusfödsel eller Hemfödsel?

Som barnmorska som bistår vid hemfödslar är det lätt att man puttas in i facket förespråkare av hemfödsel och alla fördomar kopplade dit. Därefter slutar en del lyssna tyvärr.

Jag älskar hemfödslar, men jag är inte förespråkare av hemfödslar. Jag är förespråkare av säkra och trygga födslar för ALLA kvinnor… punkt!

För en del innebär det föda hemma, för andra sjukhus och för några kommer det innebära att planerat kejsarsnitt är den bästa vägen att gå.
Alla kvinnor är unika individer med egna förutsättningar, vi måste därför i Sverige skapa en differentierad vård med olika vårdformer så vi kan möta individens behov. Ju större förlossningsenheter vi bygger, ju svårare kommer det att bli att skapa individuella förutsättningar.

Hur vet man då vart man ska föda och vad är nyckeln till en säker födsel?

Jo. håll i dig nu. för nu går det snabbt. All den informationen finns i ett enda ord.
Bästa förutsättningen för en Säker födsel är där du känner dig TRYGG!

Vad det innebär för dig vet bara du själv.

Vi vet av statistik att för en frisk omföderska är det statistiskt lika säkert eller säkrare att föda hemma. Andelen stora bristningar är så låg som 0,7% vid hemfödslar. Det beror på att vid en egenvald hemfödsel har kvinnan just valt vart hon skall föda utifrån vart hon känner sig trygg och två redan kända barnmorskor bistår henne.

Om du som kvinna känner att du skulle känna dig tryggast på ett sjukhus med en infart i handen, central övervakning och flera människor runt dig så är det där du ska föda, men om du istället tänker att du blir orolig av sjukhusmiljön, nya människor, rädd att inte hinna bli sedd, rädd för nålar, stress etc,,, ja då är det troligen så att du skulle må bättre av att två barnmorskor kom hem till dig och hjälpte dig i ditt eget hem.

WHO( World Health Organization) anger:

a woman should give birth in a place she feels is safe, and at the most peripheral level at which appropriate care is feasible and safe (FIGO 1992). For a low-risk pregnant woman this can be at home, at a small maternity clinic or birth centre in town or perhaps at the maternity unit of a larger hospital.”

Du har säkert hört att djur inte får flyttas på flera veckor före dom ska kalva/lamma/föda, det är för att vi vet att vi då riskerar att störa djuret som då kan få stora problem med födseln. Samtidigt måste vi erkänna att vi människor tillhör däggdjuren. Vi som kvinnor behöver också lugn, ro och trygghet när vi skall föda. Vår födsel styrs av hormoner som är ytterst känsliga för stress, oro, ångest, flyttar, starkt ljus…. Man kan till och med skrämma bort en kvinnas värkar. Du som har fött barn tidigare kanske känner igen att du hade fina regelbundna värkar hemma, när ni kom in till sjukhuset var värkarna mycket glesare eller hade kanske helt försvunnit? Det berodde på att du blev störd i ditt värkarbete. Väntar man lite, känner in den nya miljön och får förutsättningar att landa där man är så kommer värkarna oftast tillbaka efter en liten stund. Sätter vi barnmorskor istället en nål som smärtar, tänder upp det starka ljuset i taket, flyttar runt, byter rum och kopplar upp till en CTG maskin med ljudet påslaget och du får höra en puls  på ca 140 bpm ljuda i hela rummet så ökar vi stresspåslaget och dämpar därmed effektivt kvinnans naturliga egna oxytocin som styr värkarna. Värkarna uteblir, oron för att sändas hem ökar och värkarna får ännu sämre förutsättningar att göra sitt jobb.

Vi talar ofta om risker vid en födsel, nämner man hemfödsel kan många lyfta på ögonbryna och säga, men riskerna, vad händer om…. är det inte säkrare att vara på sjukhus från början? Och så glömmer man i samma mening att sjukhus i sig är en riskfaktor.

Åter igen, tittar vi på statistiken så är det inte säkrare för en frisk omföderska att föda på sjukhus. Men du måste utgå från dig själv. Vart känner dig dig tryggast?

När du känner dig trygg:

  • Ökar ditt naturliga oxytocin och du får bra värkarbete
  • Ökar ditt endorfin som är kroppens egna smärtlindrande morfin
  • Får du bra puls, blodtryck och genomblödning som ger god syresättning för dig och bebisen

När du känner dig otrygg:

  • Hämmas ditt naturliga oxytocin och därmed även ditt värkarbete
  • Ökar din puls, blodtryck och andningsfrekvens vilket riskerar ge sämre genomblödning
  • Ökar frisättningen av adrenalin och andra stresshormoner, du blir orolig och kan uppleva smärta svårare att hantera
  • Ökar frekvensen av behov av medicinsk smärtlindring och värkförstärkande dropp (vilket i sin tur ger andra påföljande risker)
  • Är det svårare att komma igång med amningen

Utgå därför alltid från dig själv. Vad behöver just DU för att känna dig trygg.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *