Hud/hårvård, Huskurer, Recept

Ringblomssalva

Har du hört talas om den där nästan magiskt rena läkande salvan på bara 3 ingredienser som tycks få de mest nariga spruckna händer att jubla, torra läppar att mjukna och små sår att läka?

Ringblomssalvan. Den äkta ringblomssalvan som du troligen inte kommer kunna hitta i sin rena form i butik eftersom den i sin enkelhet ändå inte får säljas lagligt. Du kanske hittar kusinen bivaxsalva på apoteket, men läs innehållsförteckningen. Det är inte några tre rena ingredienser i den burken.

What! Jo såhär är det. Som biodlare med eget vax och en trädgård med  egna ringblommor kan jag vispa ihop en burk. Men reglerna för försäljning med registrering, avgifter, testning, rapporter etc av egna produkter gör försäljning så gott som omöjlig. Mer om det läser du Här.

Egen produktion för eget bruk kan ingen klaga över.

Så här kommer receptet.

Ringblomssalva!

  1. Plocka och torka ringblomsblad. Bred ut på en kökshandduk i ett fönster ett par dar tills det är knastertorrt.
  2. Lägg torra bladen i en glasburk och häll på mandelolja tills oljan täcker helt. Låt stå i ugn ca 60 grader över natten.
  3. Sila i ett kaffefilter så har du nu en fantastisk orange ringblomsolja som du kan använda som den är.
  4. För att få ringblomssalva. tillsätt smält bivax och vispa som tusan. Ca 1 del bivax till 3 delar olja (Mer olja=mjukare, Mer vax= fastare).
  5. Pressa genom finmaskig tygbit. Tät bomullsväv eller en organsapåse funkar fint för att få bort eventuella hårda bitar av bivax som inte smällt helt.

Klart!

Hållbarhet, ingen aning, men med rena redskap läääänge. Bivax i sig är ett konserveringsmedel som man använde redan på de gamla egyptiernas tid.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *