Forskning, Vattenfödsel

Rädslan för vattenfödslar

Vårdfokus skriver om Hanna Ulfsdottirs Svenska studie om vattenfödslar.
Mer och fler positiva noter om att föda i vatten framkommer. Att mammor upplever god smärtlindring och ofta har en mer positiv födelseupplevelse är sedan tidigare känt, nu pekar studier mot att risken för stora bristningar minskar.

Jag har bistått många vattenfödslar i vårt kära grannland Norge, 20-25%,  överlag är det dock betydligt färre än så som föder i vatten i Norge. En lycklig kombination av att ha arbetat vid avdelningar med många badkar och det faktum att jag själv gärna tidigt föreslår bad för kvinnor i födsloarbete har för mig lett till många vattenfödslar. Jag märker att kvinnor som erbjuds att bada ofta stannar i badkaret då det har god smärtstillande effekt, ökar rörligheten, ger avlastning, avslappning, trygghetskänsla och skärmar av omvärlden. Badkaret blir en förlängning av kvinnans egna personliga sfär.

Jag blir glad över Hannas fina Svenska studie och ser även fram emot att läsa en ny Finsk studie som jag idag hörde även den har mycket positiva besked att ge. Men en sak skaver starkt i mig när jag läser Vårdfokus artikel. Även om man lyfter fram de positiva fördelarna med vattenfödslar så är det som om motståndet mot vattenfödslar sitter cementerat i väggarna.

Varför nämner man det tragiska dödsfallet från 1993? Att skriva att dödsorsaken inte fastställdes är vagt och gör att man felaktigt tror att det beror på vattenfödseln. Därtill är det felaktigt enligt mamman själv.

För er som inte känner till fallet, 1993 dog ett barn vid en födsel i hemmet som skedde i vatten. Detta enda fall för 25 år sedan har sedan använts som slagträ i vården för att motarbeta vattenfödslar.

Mamman själv, Kristina Grahn har skrivit boken ” I dina spår” och berättat om födseln av Sofia. Vid en lungröntgen direkt efter förlossningen sågs normala lungor och man kunde inte påvisa vare sig vatten eller bakterier i Sofias lungor, dödsorsaken fastställdes till asfyxi.

Asfyxi vid en födsel uppkommer medan barnet fortsatt är i mammans mage, där barn som bekant vanligen simmar i vatten sedan 9 månader.

Denna enda födsel i vatten har ändå satt ton ända in idag 25 år senare. Är det inte på tiden att vi skrotar myten om den farliga vattenfödseln och slutar använda ett ogrundat fall som slagträ?

Evidensen talar FÖR att vattenfödslar är säkra för både mor och barn och möjligt kan förebygga utebliven progress och minska bristningar.

5 reaktioner på ”Rädslan för vattenfödslar

    1. Visst är det märkligt. Jag har funderat om jag inte borde lägga lite mer krut på att sprida kunskap om vattenfödslar ett tag. Jag märker att många har en uttryckt önskan, men kunskapen i Sverige brister.
      Jag har ju senaste 2 åren haft 20-25% vattenfödslar i vårt grannland och dessförinnan arbetat på Södra BB som var en av extremt få enheter i Sverige som hade vattenfödslar.

  1. Ja, snälla gör det! Jag födde i vatten och planerar barn nr 2. Är skitorolig att inte lyckas tjata till mig en ny vattenförlossning, det är ju bara tillåtet i ystad… Min fick jag enbart pga barnmorskornas goodwill och att de hade tidigare jobbat på BB Sofia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *