Naturlig smärtlindring

Pressa knän

Det finns en väldigt enkel metod som jag önskar att alla gravida och partners fick lära sig. Vi barnmorskor kan oftast detta. Men sällan eller aldrig möter jag par som fått lära sig detta före födseln. Pressa knän!

Jag har visat detta för så gott som alla jag bistått i födsel och min egna upplevelse är att ca 70% upplever en god smärtlindrande effekt i tidigt födsloarbete.

70% och risken är stor att ingen lärt er detta.

Positionen kan varieras. För att lära sig tekniken börja gärna med att den gravida ligger på rygg med böjda knän (funkar bra i sängen)
Viktigt att använda en liten kudde under höger höft för att minska ev tryck på vena cava från den stora magen.
Bulla även upp med kuddar under huvud/skuldror så du halvligger skönt. Känner du av yrsel, domningar, sockerdrickskänsla så ligger du för platt.

Den som bistår står vid fotändan.
När värken kommer sätter man hela händerna på knäna och pressar. Tänk att kraften skall gå genom lårbenen och mot rumpa/korsrygg, där det gör ont. Man kan få pressa ganska hårt, den gravida får säga till hur hårt trycket ska vara. Ett tips kan vara att luta sig och använda sig av sin egen tyngd. När värken klingar av så släpper man försiktigt på trycket och tar bort sina händer. En del gravida med mycket foglossning kan finna detta obehagligt, testa försiktigt första gångerna.

Särskilt vid smärta i ryggen under värk upplevs denna metod som lindrande och avlastande.

*Edit. Kära kollegor berättar att dom lär ut på sina kurser, och det är fantastiskt bra, hoppas det sprider sig till ännu fler. Att pressa knän går även att göra i flera positioner. En annan enkel position att börja med är om den födande sitter i en soffa eller på en stadig stol, mot en vägg så att ryggstödet tar emot när man trycker på knäna. Man får testa sig fram vad som känns bra. Det går även att göra så kallat bäckentryck, som har en snarlik effekt, men det återkommer jag till i ett annat inlägg.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *