Naturlig smärtlindring

Pressa knän

Det finns en väldigt enkel metod som jag önskar att alla gravida och partners fick lära sig. Vi barnmorskor kan oftast detta. Men allt för sällan möter jag par som fått lära sig detta före födseln. Pressa knän!

Jag har visat detta för många och min egna upplevelse är att ca 70% upplever en god smärtlindrande effekt i tidigt födsloarbete.

70% och risken är stor att ingen lärt er detta.

Positionen kan varieras. För att lära sig tekniken börja gärna med att den gravida ligger på rygg med böjda knän (funkar bra i sängen)
Viktigt att använda en liten kudde under höger höft för att minska ev tryck på vena cava från den stora magen.
Bulla även upp med kuddar under huvud/skuldror så du halvligger skönt. Känner du av yrsel, domningar, sockerdrickskänsla så ligger du för platt.

Den som bistår står vid fotändan.
När värken kommer sätter man hela händerna på knäna och pressar. Tänk att kraften skall gå genom lårbenen och mot rumpa/korsrygg, där det gör ont. Man kan få pressa ganska hårt, den gravida får säga till hur hårt trycket ska vara. Ett tips kan vara att luta sig och använda sig av sin egen tyngd. När värken klingar av så släpper man försiktigt på trycket och tar bort sina händer. En del gravida med mycket foglossning kan finna detta obehagligt, testa försiktigt första gångerna.

Särskilt vid smärta i ryggen under värk upplevs denna metod som lindrande och avlastande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *