Övrigt

Få bort pärlor ur näsan

Oliver 5år:

-Mamma, har vi något för näsan?

-? vadå, vad menar du hjärtat?

-Något som tar bort lego i näsan? någon spray?

-Men hjärtat har du lego i näsan? hur kom det dit?

-Jag vet inte, kanske pappa la det där?

Ska man skratta eller gråta? Bara o ta tag i det hela.

Som småbarnsförälder är oddsen stora för att du någon dag kommer ställas inför detta.

Det kan då vara ganska bra att veta vad man ska göra.

Med största sannolikhet kan du lösa det själv hemma utan att besöka vården.

Att plocka ut ett föremål ur näsan kan annars bli rätt traumatiskt med fasthållna barn, långa pincetter/peanger och i värsta fall sövning. Men det finns bättre lösningar.

  1. Försök se om du ser föremålet så du vet säkert vilken näsborre det sitter i, det kan underlätta med en liten ficklampa (pilla inte).
  2. Försök få barnet att snyta ut föremålet om det sitter ytligt, om du sett att föremålet finns i vänster näsborre så håller du för höger näsborre när barnet snyter och viceversa.
  3. Använd gärna avsvällande näsdroppar/spray (försiktigt så du inte petar föremålet längre upp).
    Om barnet är för litet för att använda avsvällande så använd vanlig koksaltlösning. Det lösgör föremålet lite och det blir lättare o snyta ut.
  4. Föräldrakyssen eller blåsningen. Det här fungerar även på mycket små barn. Lägg barnet ner på rygg och berätta att du kommer blåsa barnet i munnen, det gör inte ont och är inte farligt, men känns lite konstigt. Om föremålet är i höger näsborre så håll för barnets vänstra näsborre. Blås en snabb stöt i barnets mun. Det kommer stänga barnets struphuvud. Sen blåser du direkt efter det en längre blåsning. då kommer luften passera genom barnets mun och ut genom näsan och föremålet blåses ut. Min egen 5åring skrattade o såg mest lite paff ut. Han uppfattade det på inget sätt som smärtsamt eller läskigt. Så ta det bara lungt och pröva försiktigt. Du har goda odds att få ut föremålet själv utan att orsaka barnet onödig stress och smärta i vården.Lycka till. Video med instruktioner nedan.

[sgmb id=”1″]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *