Övrigt

Plastbanta Bivaxduk Vaskeklut

För bara ett par år sedan kom varningen om Bisfenol A som är hormonstörande och kan ge påverkan på foster.

Bisfenol A återfinns i olika plastprodukter, tidigare i bland annat nappflaskor. Plaster i vår omgivning är nästan omöjliga att bryta ner, vi lämnar berg av plast efter oss i framtiden. Våra hav är fulla av plast, precis som numera fåglar och havslevande djurs magar. Oändligt många djur dör en plågsam död. Plaster finns nästan överallt omkring oss, kläder, matvaror, soppåsar, disktrasor osv.. Försök att göra veckohandlingen utan att få med dig plast, risken är stor att du kommer gå hungrig.

Men finns det då inga alternativ? Jo faktiskt rätt många. Som gravid eller nybliven förälder vill man gärna skona sitt barn från onödiga gifter och bädda för att vi lämnar en god värld vidare till våra barn att förvalta. Jag tänkte därför komma med några enkla tips på hur man kan plastbanta.

 1. Kläder.
  Välj naturmaterial, de andas, är snälla mot huden och bryts ner av naturen, Bomull, Lin, Siden, Ull, kolla gärna efter Eco certifierad bomull då vanlig bomull är en stor miljöbov att producera. Handla gärna second hand.
 2. Underkläder.
  Underliv behöver andas för att må bra, välj naturmaterial. Bhar kan vara svårt att hitta i bomull även om utbudet sakta växer. Ett tips kan vara att titta på amningsbehåar, dom finns ofta i ekologisk bomull och  har stadiga axelband.
 3. Mat.
  Man behöver faktiskt inte ta den där extra plastpåsen till äpplena eller apelsinerna. Det går utmärkt att väga frukt utan plastpåse, scannar du själv sätter du etiketten på papperspåsen eller flergångspåsen du handlar i. Många produkter säljs både i plast och papperskartong, tex pasta och ris. Välj papper eller glas före plast. Om fler kunder väljer papperskartongen så sänder det en signal till tillverkaren om vad som efterfrågas. Alla vill sälja, visa genom ditt val vad du efterfrågar.
 4. Disktrasan.
  Flera nätter har jag suttit på jobbet i Norge och stickat vaskeklutar. Det är precis vad det låter som, en stickad enkel trasa i bomull. Finns även att köpa om man inte vill sticka. Men dom är superbra, suger upp bra och kan användas om och om igen, bara att tvätta mellan varven. Dom två nedan är över 6 månader gamla och fungerar bara bättre och bättre.
 5. Plastfolie och plastpåsar.
  Självklart använder du papperskassar, tygkassar och köper nedbrytbara kassar till sopkorgen. Men när du behöver en liten påse till osten eller den överblivna maten så finns ett mycket bättre och roligare alternativ. Bivaxduken. Finns o köpa, annars busenkel att göra. Ta ett stycke bomullstyg, lägg ut små bitar bivax över duken, in i ugnen på 75grader tills vaxet smällt in i duken. Klart!
  Bivax är naturligt bakteriedödande och håller din mat fräsch länge. Du gör enkelt rent den efter användning genom att skölja i kallt vatten. Du ska dock inte använda den till köttprodukter. Som biodlare hade jag eget vax över och svängde ihop ett par dukar nu ikväll. Jag lovar, din ost kommer att tacka dig, ser därtill mycket trevligare ut.
 6. Hygienprodukter.
  Blöjor vet vi alla bygger berg, det finns alternativ även här. Själv kombinerade jag EC (bebis på pottan) från 5 veckor ålder, med tygblöjor. och en och annan vanlig blöja när vi skulle iväg.  Det sparade många blöjor, var trevligt med barn som tidigt var både dag och nattorra. Därtill blir det en trevlig slant kvar i hushållsbudgeten.
  Bindor, det finns faktiskt bättre alternativ redan i affären, kolla in märket natracare, finns i flertalet vanliga matbutiker.  Har du inte ännu hunnit testa menskoppen. Gört! Det är betydligt lättare än det verkar. Både ekonomiskt och miljövänligt i längden och ditt underliv får andas fritt.
 7. Vattenkokaren.
  Många har vattenkokare i plast, det innebär att varje gång du kokar vatten frigörs microskopiska plastpartiklar som du sedan dricker med ditt te, skaffa en i metall istället.
 8. Köksredskap.
  Stekspadar och slevar i plast byts lätt ut mot bättre i metall eller trä. Även skärbrädor i plast finns idag i trevliga modeller i olika trämaterial. Teflon stekpannor med PFOA som man misstänker är cancerogent, vill du verkligen ha det i maten? Skaffa en hederlig stekpanna i järn , då berikar du också naturligt din mat med järn varje gång du äter, nyttigt!

Listan kan göras lång, diskborstar, matlådor, dukar, sugrör. En del plast vill du kanske behålla i hemmet för att det är praktiskt eller känns dumt att slänga när du redan har den, du behöver kanske inte sanera allt, men när du ska köpa nytt, fundera på vad du köper, vad du vill lägga dina pengar på. Investera i något ekonomiskt, ekologiskt och hälsofrämjande istället för ytterligare bygga på plastberget med en slit och slängprodukt som riskerar både vår miljö och hälsa. Det blir inte dyrare, bara trevligare 🙂 Du har ett val!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *