Doula, Forskning

Oxytocin – Livets hormon

Jag skulle vilja hävda att Oxytocin är vårt viktigaste hormon, att utan det skulle mänskligheten dö ut.

Vidare frågar jag om du vet vad likheten är mellan en kvinnas orgasm och att föda barn?

Igår var jag på möte hos barnmorskeförbundet med bland annat inbjudna barn och äldrelandstingsrådet i Stockholm, Ella Bohlin

Det fick mig att sätta fingrarna till tangentbordet och för öppen ridå försöka förklara varför det är så oerhört viktigt att vi sätter vår tilltro till kvinnors förmåga att föda, varför vi inte kan effektivisera ett födande lika lite som vi kan effektivisera en kvinnas orgasm. HÄR kan ni läsa det inlägget.

Kvinnor är när det gäller sina hormoner känsliga väsen. Vi må vara starka på många sätt, våra hormoner kan utföra livets under. Men hormoner kan man inte styra på papper, i scheman eller med effektiviseringar. Hormoner måste få verka som naturen tänkt.

Oxytocin, vårt livsviktiga hormon. Det får oss att må bra, det växer när vi älskar, känner oss trygga, vid amning, det frodas i mörkret. Det är inte en slump att många kvinnor känner av eller rent av startar i födsel under dygnet mörka timmar när dom är avslappnade och får hjälp av ett annat hormon, melatonin.

Oxytocin är livsviktigt i våra liv.

Oxytocinet flödar när vi älskar och när vi föder barn. Att dra ett likamedtecken mellan orgasm och värkar är därför inget konstigt.

Samma saker som främjar att vi njuter, samma saker främjar vårt värkarbete. Lugn, mörker, avslappning, trygghet, kärlek, kyssar.

Samma saker som hämmar vår förmåga att njuta hämmar vårt värkarbete. Starkt ljus, rädsla, oro, ångest, ljud, stress.

Att effektivisera vården av födande blir därför lika svårt och vansinnigt bakvänt som att försöka effektivisera en kvinnas orgasm. Det går inte, det ger motsatt effekt och skall absolut inte utföras.

 

[sgmb id=1]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *