Om mig

”Holymama” föddes ur Holistisk, helhet, helig, och syftar till varje kvinnas rätt att föda tryggt och säkert utifrån sina egna förutsättningar.

Jag heter Ann Ljungblom och är barnmorska, numera mer jordmor då jag sedan 2016 pendlar till Norge. Ni som följer mig på facebook vet att jag var resa alltid mellanlandar på Joe & the juice på Arlanda. Det har blivit en för mig lite kul rutin. Jag pluggar i hörlurarna, sätter på min egen peppande musik, tar en god juice och slappnar av. När världen runtomkring mig stressar på, glider jag in i bokhandeln, väljer en god pocketbok för resan och vägrar bli en del av omvärdlens myllrande stress, jag går in i min egen bubbla. På samma sätt tänker jag att varje födande mamma behöver få vara ostörd i sin bubbla. God energi, god näring, lugn och få vara i sin egen bubbla, bara störd när hon själv önskar/förmår. Då mår man som bäst och främjar det goda oxytocinet.

Jag tar även på förfrågan uppdrag som barnmorska vid hemfödslar samt som barnmorskedoula.

Jag brinner för att värna alla kvinnors rätt till känsla av helhet, trygghet och tilltro till sin egen förmåga att föda.

Jag arbetar gärna med olika naturliga smärtlindringsmetoder, bland annat Tens, akupressur, andning, trycktekniker och sjaltekniker för att underlätta födseln för mor och barn. Inspirerad av hur Mexikanska traditionella barnmorskor arbetade med Rebozosjalar vid hemfödslar började jag 2007 själv arbeta med sjaltekniker för att främja barnets postion före/under födsel och i smärtlindrande/avslappnande syfte.
2018 tog jag tillfället i akt och gick Spinning Babies kurs när Jennifer Walker kom till Sverige och föreläste.

Sedan 2016 sätter jag även akupunktur i främst smärtlindrande och avslappnande syfte samt vid behandling av kolik hos spädbarn.

Som barnmorska började jag arbeta vid BB Stockholm och fortsatte sedan vid Södra BB. Ledsamt nog stängdes Södra BB 2016. Jag valde då att våga släppa taget om tryggheten i en fast anställning och började pendla till Norge. Det har varit en fantastisk ögonöppnare som lärt mig mycket nytt. Varje resa jag gör lär mig något nytt. Var natt jag suttit med kollegor från Norge, Danmark, Finland, Island, Tyskland… har lärt mig så mycket. Födandet i våra grannländer skiljer sig ibland lite åt från vad vi i Sverige är vana vid. Det finns en styrka i att få möta och se skillnader och dra lärdom från den enorma kunskapsbank vi gemensamt besitter. I vårt grannland Norge är vattenfödslar mycket vanligare än i Sverige. Nästan var födestua jag varit vid i Norge har stora generösa badkar. Jag ser stora positiva värden i vattnets bärande lindrande krafter och bistår idag ca 20% av födslarna i vatten. Personligen upplever jag att kvinnor som väljer att föda i vatten har mindre behov av farmakologisk smärtlindring, är mer avslappnade, utstrålar mer trygghet, blir rörligare, har mindre bristningar och är mer fulla av energi efter födseln. Om allt är normalt under födseln uppmuntrar jag därför gärna kvinnor till att bada under födseln i smärtlindrande och avslappnande syfte. Det går även utmärkt att få akupunktur om man badar vilket jag gärna hjälper till med.

Sedan 2019 har jag numera tagit anställning vid Danderyds förlossning och har blivit nattbarnmorska.