En vård i kris

Oansvarig politik skördar liv och hälsa, luftslott 2.0

När jag för flera år sedan arbetade som barnmorska hörde man,,, St göran… 2016… 2017…. Åh vad spännande med en ny klinik, så efterlängtat. Behovet är enormt. Barnmorskor har skrikit sig hesa i åratal om den ökade stressen, pressen, riskerna, patientosäkerheten, ohälsan. Utan tillräckligt gehör.

2016 lades så på ett bräde i April och Maj ner Södra BB och BB Sophia, 5000 platser bort som skulle fixas. Vaga löften från politikerhåll uttaldes, 2018 skulle minsann St göran stå redo med 4000 nya platser.

Håll ut en liten stund till, räddningen kommer.

Själv ansåg jag det vara ett redigt luftslott utan substans. Ella Bohlin var inte sen att svara i hur fel jag hade.

Nu står vi här 2017, förlossningsvården blöder ur sig personal och kompetens i en skrämmande takt och i tidningarna står…. St göran,,, 2021..

2016 när vi redan var back platser i Stockholm så stängde man alltså 5000 platser som övriga redan ansträngda kliniker fick på sina redan tyngda axlar. Man lovade guld runt hörnet. Huddinge skulle bygga till (inte klart), St göran skulle öppna (när verkar ingen ännu veta), Nya KS skulle öppna när gamla stänger (går inte för det är ca 1000 färre platser på nya KS mot gamla). Nya barnmorskeledda enheten välkommen liten fick avslag och hembarnmorskor accepteras inga nya då hälso och sjukvårdsförvaltningen nekar att ta emot nya ansökningar. Så med ett ökande i behov samtidigt som personal blöds ut ur det gapande infekterade såret landstinget så har politikerna fortfarande inte en ansvarig modell för att trygga att mammor och barn får föda och födas tryggt. Inte förens 2021, och inte ens då för vem vet om St göran är klart och 4000 platser lär inte räcka långt.

Jag säger som jag sa för ett år sedan. Knip kvinnor, för luftslott är svåra att föda i.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *