Naturlig smärtlindring

I dagens stressade samhälle ses medicinsk smärtlindring som något självklart när vi föder våra barn. Ofta ett måste för att vi inte ges rätt kunskap och förutsättningar att arbeta med och befinna oss i vår egen kropp under födsel. Medicinska smärtlindringsmetoder kan rätt använda vara mycket bra, fel använda kan dom bli ett hinder som stoppar eller förlänger en födsel och ger onödiga risker och biverkningar.

Den vanligaste risken med Epidural eller Pudendusblokad är avstannade värkar och behov av värkförstärkande dropp. Sätter vi dropp ökar vi exempelvis riskerna för instrumentell förlossning, blödning, och amningsproblem.

Nu låter det här fruktansvärt. Jag skall genast säga att såhär är det inte för alla. Rätt använt kan en epidural ge en väldigt positiv effekt. Jag tror att många barnmorskor nickar i samförstånd när jag berättar om förstföderskan som har haft en lång latensfas, nu är hon i aktiv födsel. Hon är trött, varit vaken mer än ett dygn, inne på andra. krafterna sinar. Hon har kommit in med intentionen att försöka klara sig på lustgas, hon vill helst slippa EDA. Tröttheten har nu tagit ut sin rätt och senaste två undersökningarna har det inte gått framåt. fortsatt 5cm med strama kanter fasten värkarna river i henne. Gemensamt beslutar ni om epidural. En timme efter att hon fått den på plats, ätit lite och sovit en stund ringer hon på klockan, det känns annorlunda. Du undersöker och oj, 8-9 cm.

Det som har hänt är att hon behövde ordentlig smärtlindring, ett totalt bryt för att kunna slappna av. Hennes kropp och hennes sinne var så slut att det inte förmådde gå framåt längre. Varenda cell i hennes kropp var så fast i att kämpa vid varje värk att hela hennes kropp spändes. Smärtan, rädslan och tröttheten orsakade en låsning.

Här var epiduralen rätt använd. Fel använd på grund av stress och otillräckligt stöd kan en kvinna få en epidural som tyvärr ger henne mer negativa effekter. Värkarna kanske kommer av sig,  snart kopplas ett dropp. Konstgjorda värkar har inte lika bra effekt som egna och födseln går segt framåt. Kanske behövs en sugklocka eftersom kvinnan inte själv känner när hon ska krysta. Det konstgjorda oxytocinet har fått styra värkarna i timmar och hennes egna hormoner har tryckts bort. Hennes livmoder blir trött och får svårt att dra ihop sig efter födseln. Biverkningarna och riskerna har ökat. För en del är det fantastiskt bra att använda EDA och kvinnor som behöver skall absolut få den bedövningsformen. Men det är långt ifrån alla som behöver eller vill ha. Tyvärr kan man inte alltid i förväg veta hur en epidural kommer påverka just den här kvinnan. Man vet bara att riskerna ökar.

Men finns det då inget annat att ta till?

Jodå. det finns. MASSOR! tyvärr är kunskapen och tiden en begränsande faktor. Men många naturliga metoder är både biverkningsfria och kan med fördel användas av kvinnan eller paret själva, även i hemmet.

En god smärtlindring handlar inte om bara där och då i stunden.
En god smärtlindring handlar även om fysisk och mental förberedelse.

Naturlig smärtlindring är mitt specialintresse som jag ägnat flera årtionden.
Jag har själv haft stor glädje av akupunktur, värme, massage, bad, yoga, andning, akupressur, tens, capsaicin, sterila kvaddlar, örter, koppning, tejpning mm vid flera olika smärttillstånd. Både under födslar, vid mensvärk, foglossning, förvärkar, eftervärk, ryggvärk, ledvärk, magvärk, huvudvärk, nackvärk…