Naturlig smärtlindring

Naturlig smärtlindring vid diskbråck

Jag var med om en bilolycka som tyvärr resulterade i en skadad nacke. Trots aktiv behandling så blev det tillslut så illa att jag tvingades steloperera en nivå i min nacke för snart 2 år sedan.

Diskbråck som jag fick på grund av trauma är annars en vanlig degenerativ sjukdom som nästan får ses som en folksjukdom i dagens samhälle, dock betydligt vanligare i ländryggen än i nacken tack och lov.

Först lite kortfattat om vad diskbråck är.

Mellan våra kotor i ryggraden finns diskar som är som elastiska tillplattade gummibollar. Lutar jag min rygg åt höger så kommer diskarna att tryckas ihop på höger sida och bukta mer på vänster sida.

Ibland kan höljet på en sådan disk bli skört och bukta mer än det ska (diskbuktning) eller rent av gå sönder (diskbråck). Musklerna runtom reagerar då genom att i försvar bli stela (nackpärr, ryggskott) för att skydda området. Ytterligare smärta kan komma från att den trasiga disken nu pressar på de nerver vi har mellan kotorna. Sitter diskbråcket i ländryggen kan det  t ex stråla ner i benen och sitter det i nacken kan strålande smärtan ta sig ut i armarna.

Smärtan kan således komma från vävnad, muskler och nerver.

Vävnadssmärta och muskelsmärta brukar man behandla med värme, vanliga Alvedon, något antiinflamatoriskt som Ipren och Voltaren, kanske något muskelavslappnande. En sjukgymnast kan vara bra att konsultera. Ett diskbråck kan bli avsevärt bättre på 1-2 veckor och vara utläkt på ett par månader. Det kan dock även ta betydligt längre tid. Man undviker operation i det längsta då man vet att i långtidsförloppet ser man ytterst liten skillnad för de som opereras och de som behandlas konservativt.

Men så kommer vi till nervsmärtan.  Här är det svårt. I dagsläget finns nästan inga smärtlindrande läkemedel som biter på nervsmärta.

Mitt diskbråck i nacken som orsakades av ett trauma blev helt inklämt. Jag förlorade funktionen i hand/armen, domningar varvades med en känsla av att armen brann, bokstavligen. Jag förlorade kroppsliga funktioner och blev inlagd, större tiden nedsövd med stesolid då smärtan var outhärdlig. Får man domningar /bortfall ska man alltid kontakta vården.

Men innan man hamnar i det extrema läget. Vad kan man då göra?

Tack och lov läker ju de flesta diskbråck ut. Se till att kontakta en sjukgymnast tidigt och våga rör på dig. Blodcirkulation hjälper med läkningsprocessen.

Själv tål jag inte några Morfin/kodein preparat, inga Nsaid preparat (Ipren, Voltaren etc), tom Alvedon är gränsfall för om jag får ta. Vilket gör mig ytterst begränsad i mina möjligheter att få medicinsk smärtlindring.

Då vänder jag mig till den naturliga smärtlindringen.

Vad kan man då använda och hur?

 1. Tens.
  Transkutan Elektrisk Nerv Stimulering.
  En av de extremt få som faktiskt kan hjälpa även mot nervsmärta.
  Elektriska impulser som du själv ställer in på en tens apparat hjälper att hålla igång blodcirkulationen, öka läkförmågan, transportera bort sura smärtframkallande slaggprodukter och smärtlindra genom portteorin.
 2. Värme.
  Med ett diskbråck i nacken har kylan många gånger varit en av mina värsta fiender. Ett varmt bad, en värmekudde, värmedyna, varm sjal runt nacken hjälper att hålla blodcirkulationen igång.
 3. Capsaicin.
  Capsaicin utvinns ur Chilli och har i studier visat sig vara nervläkande och smärtlindrande. Själv har jag den dels i form av krämen Capsion som jag fått utskrivet. Finns även receptfritt i linimentet linnex som jag har på stift och varmt kan rekommendera.
 4. Sterila kvaddlar.
  Själv älskar jag dessa. En liten kvaddel med sterilt vatten injiceras under/i hudnivå och ger en intensiv omedelbar brännande smärtsensation som går över på ca 20 sekunder. Därefter lämnar den för mig en lokal bedövande effekt som sitter i flera timmar. Även när bedövande effekten släpper så känns det bättre, ofta av att man vågat röra sig mer när man varit smärtlindrad. Fantastiskt mot nackspärr. Nackdelen är att det kan vara svårt att få sterila kvaddlar, en del sjukgymnaster sätter dessa.
 5. Akupunktur.
  Gärna el-akupunktur om du lyckas hitta någon som arbetar med det. Stimulering av specifika punkter tillsammans med den lokala stimuleringen frisätter kroppseget smärtlindrande hormon, ökar blodcirkulationen och kan förbättra läkprocessen.
 6. Koppning.
  Glas eller gummikoppor sätts på rygg/nacke med hjälp av vakum och ökar blodcirkulationen lokalt. Man kan även massera på en djupare nivå med koppor.

För mig har jag haft bättre effekt av dessa naturliga smärtlindrare än av tabletter som olika läkare förskrivit.

Senast jag var hos läkaren med problem fick jag på egen önskan krämen Capsion utskriven. Jag frågade även om det fanns möjlighet att få utskrivet material till mina sterila kvaddlar (som jag som barnmorska sätter på mig själv). Men det gick inte. Jag fick gärna ett recept på Stesolid, Ketogan eller sömntabletter (vilket jag tackade nej till), men sterilt vatten och sprutor kunde jag inte få.

Så dessvärre står jag utan material för att ge mig själv den i mina ögon bästa biverkningsfria smärtlindringen jag kan få. Om någon har tips om hur jag får det utskrivet får ni gärna hör av er.

[sgmb id=”1″]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *