En vård i kris

När är det nog?

Länk HÄR och HÄR

Lyssna! Från 06:40

En familjs trauma. Lilla Freja blev skadad för livet.

När är det nog?
Freja är inte den första och tragiskt nog inte den sista.
Vi barnmorskor skriker oss hesa år efter år.

Maj Rydström, min kära kollega, vän och nu ordförande för Stockholms Barnmorskesällskap säger det så bra.

Vi måste få ett nationellt beslut om en födande- en barnmorska. Vi måste ha det fyrtornet att sikta emot. Så länge vi inte har ett beslut är vi som ett vilset skepp i den mörka natten.

Att fortsätta hävda att vi har en barnmorskebrist och att vi behöver utbilda fler är att sticka huvudet i sanden. Det finns ingen barnmorskebrist, det är ett hån mot alla barnmorskor att hävda det. Däremot väljer många bort att arbeta i förlossningsvården pga arbetsförhållandena. Att tillsätta fler utbildningsplatser när det numera är svårt att tillsätta de platser som finns är en vansinnesekvation.

Det som hände Freja med familj är allas våran skräck. Jag personligen vill inte känna att familjer hamnar i risker och skador för att jag inte hinner med. Jag har sprungit fort, jag har hoppat över både raster och toabesök, ja jag har även haft blodiga byxor jag också.

När dagen är slut så kan man inte springa fortare, och hur vi än trollar med knäna så har vi inte fler händer än två och kan inte klona oss till förmågan att vara på två rum samtidigt.

Att i dagens vårdsverige fortsätta offra liv, fysisk och psykisk hälsa, sexualliv, yrkesliv på högaltare dag efter dag är oansvarigt.

Rädslor, risker och vårdskador skapas när barnmorskor bränns ut på bål enligt löpande band principen.

Det måste ske en förändring och den förändringen måste ske NU!
EN födande EN barnmorska för allas säkerhet och hälsa.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *