En vård i kris, Norge, Stockholms förlossningsvård

mammaindex

Rädda barnen sammanställer uppgifter som visar hur bra ett land är att leva i för mödrar och deras barn. De tittar bland annat på mödradödlighet, barns hälsa, ekonomi och politik.

Att Sverige internationellt ligger bra till är ingen nyhet. Men det skulle lika gärna kunna presenteras som att vi ligger sist av de Nordiska länderna.

I topp ligger Norge följt av Finland, Island, Danmark och på 5e plats Sverige.

De här siffrorna gällde för 2015. Jag kan inte låta bli att undra hur 2016 eller 2017 kommer se ut, finns 5an kvar när enheter stängs på löpande band, sjukskrivningar ökar i takt med hänvisningar. Är det inte på tiden att vi börjar spana lite över gränserna?

Vi behöver inspireras och utbyta erfarenheter, vad gör Norge? Jag tror starkt på att deras övergripande beslut om att stå för att kvinnor har rätt till one to one care. Jag vet att det fortsatt kan vara svårt att leverera det och att det finns utmaningar även i Norge. Men beslutet finns ändå där som ett riktmärke, som ett fyrtorn. Det fyrtornet saknar jag i Svensk vård där våra riktlinjer spretar brett landet över.

En barnmorska – En födande.

 

 

1 reaktion på ”mammaindex

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *