Naturlig födsel, Naturlig smärtlindring, Vattenfödsel

Magin i vattenfödslar

Jag har fått äran att bistå många vattenfödslar vid flera kliniker, BB-Stockholm och Södra BB i Sverige och även i hemmet men merparten av vattenfödslarna har jag bistått vid mina resor till Norge där jag mött ca 20% av bebisarna i vattnet.

Jag upplever att vattnet med sina bärande, lindrande, värmande krafter skapar ett eget utrymme runt den födande. Det blir en förlängning av den egna privata sfären där man känner sig trygg. Ett eget rum i rummet. Lyftkraften, micromassagen av vattnets virvlar och värmen lindrar när värken rider genom kroppen. På land hjälper jag ofta och instruerar i att man skall slappna av i axlar, rygg, bäcken, ben, armar, käkar så att livmoderns stora muskel arbetar fritt utan att resten av kroppen tar moderns krafter i anspråk. I vattnet kommer den här biten av sig själv. Avslappningen skapar en vila, en trygghet och spar på energidepåer. Lite filosofiskt kan vi tänka att vi återvänder till våra egna livs början i vatten. Cirkeln sluts, från vatten kommen till att ge liv i vatten.
I vattnet ser jag mindre behov av smärtlindring, mindre bristningar, mindre interventioner. Fokus förflyttas från medicinsk behandling av födsel till närvaro, trygghet, andning, förståelse, lugn och familjen råa naturliga starka känslor seglar upp och lägger sig som en slöja över hela badkaret.

I det här klippet från födselfotografen Eva Rose Furmyr fångas magin. Bara se det, intensiteten, kärleken, närheten, tryggheten, känslorna,,, allt så närvarande.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *