En vård i kris

Lyx med god vård?

Idag åker stora skämskudden fram när jag läser rubriken.

”Nu har lyx BB på Huddinge invigts”.

Jag stammar, blir tyst, försöker få fram något. Skämtar dom?

Misstolka mig inte, det är fantastiskt bra att Huddinge har nybyggda lokaler som börjar tas i bruk.

Det här inlägget handlar egentligen inte alls om Huddinge, för det här hade kunnat vara på vilket sjukhus som helst i Sverige. Det handlar om medias och samhällets syn på vård, speciellt kvinnors vård.

Är det verkligen lyx att få föda tryggt och säkert? Är det den synen vi förmedlar och har på god vård vid kvinnors födslar och små barns anländande i denna värld? Att det är lyxkonsumtion? Titta på bilderna, grå linoliummatta, vitmålade väggar, lyx? En födslosäng, ett gåbord, en lampa att ha vid suturering och en stol bredvid för medföljande partner. Vart i detta ser ni extravagansen? Vart?

När stämpeln lyx sätts på födandet sänds ett budskap ut om överdriven konsumtion, extravaganser, onödiga kostnader. Det finns INGET onödigt med att kunna föda tryggt och säkert.

Det är ett BASKRAV!!!! en grundläggande jävla rättighet att kvinnor skall kunna föda tryggt och säkert. Inget annat. Det är inte lyx. Alla. varenda en av oss som kan läsa det här utan undantag har en gång fötts av en kvinna. Utan den händelsen skulle vi inte finnas här, vi skulle inte finnas som mänsklighet om vi inte en gång kom till världen. Finns det något mer essentiellt för människan än att födas? Än att få börja sitt liv? Ska inte den händelsen i varje människas liv i ett välfärdssamhälle som Sverige kunna ske med trygghet och säkerhet?

Svarar du nej så vill jag jäkligt gärna att du omedelbart skriver till mig och förklarar varför. Håller du med så får du gärna gilla och dela. För än så länge så verkar det finnas en hel hög med individer i vårt samhälle som inte förstått hur oerhört viktig denna livsavgörande livshändelse är. Att det är ”lyx”. Så länge vi fortsätter klappa kvinnor på huvudet med ord som lyx när man är med om det största som kan ske i varje människas liv så nedvärderar vi vikten av vården, vikten av det arbete som födande kvinnor gör, vikten av stödet från anhöriga, vikten av arbetet som barnmorskor, läkare och undersköterskor sliter hårt med var dag, var timme, var minut dygnet om.

Att varje kvinna får en trygg födsel och varje ny individ födas tryggt och säkert är inte lyx, det är BAS-vård. Vården har i många år slitit med stora problem, brist på lokaler, lön som inte hänger med, svårt behålla personal, slitna lokaler där födande kvinnor tvingas dela på badrum. Tänk dig att mellan ett värkarbete som sliter i din kropp ha behovet av att kunna gå på toaletten. Du är halvt naken, att sätta på sig mer kläder känns som ett oöverstigligt hinder. Inifrån din kropp vill en bebis ut och trycker på dina organ i varje värk. Då ska du ut i en korridor och hitta ett badrum för att det andra badrummet var upptaget. Under ett värkarbete som är så stort i kroppen kan det vara svårt att ha kontroll på kroppens funktioner. Det är förnedrande att då inte ha tillgång till ett eget badrum. Nu kommer ÄNTLIGEN nya lokaler med eget badrum till födande kvinnor och då kallas det för lyx. Jag kokar. Kvinnors rättigheter till trygg, säker födsel med värdighet är inte LYX. Att ha en närvarande barnmorska vid sin sida och ett rum med eget badrum är BAS vård.

En födande – En barnmorska.

1 reaktion på ”Lyx med god vård?

  1. Skönt att läsa något som är vettigt, engagerande och helt rätt. Skönt att det finns människor som tänker och berör. Tack för din artikel..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *