Naturlig smärtlindring, Norge, Övrigt, Vattenfödsel

Konsten att inte störa

Första barnet…

Öppen 7-8cm, värkarna tilltar.

Jag tar av mig skorna, smyger tyst i strumplästen, släcker lamporna och låter belysningen från rummet bredvid vara ledlys nog.

Det är mitt i natten, jag har just lyssnat med trätratten och föreslår ett bad.

Den blivande mamman låter kroppen sjunka ner i det 37gradiga vattnet. I det stora hörnbadkaret får hon sin egna personliga sfär förlängd, vattnet lyfter, avlastar och skyddar mot omvärlden. Med ett stort glas saft med isbitar och ett sugrör i ena handen smilar hon stort, skrattar överaskat av känslan av lättnad som vattnet bjuder och utbrister lyckligt mellan värkarna…

”- Det känns som jag är på semester, på spa.”

Lugnet sprider sig, tystnaden råder under värken. Hennes man masserar, stryker över pannan, ger en öm puss och spolar med duschen över magen när värken tar i. Närheten, kärleken och tryggheten paret emellan får råda. Oxytocinet flödar. Här vill jag inte riskera att störa i onödan.

Avsiktligt placerar jag mig i en fåtölj i en mörk hörna en bit ifrån. Drar upp fötterna under mig och håller en varm kopp te i händerna. Närvarande, avvaktande, en blick borta vid behov, finns där som trygghetsankare.
Smyger fram emellanåt fortsatt i strumplästen, lyssnar till barnets hjärtslag med doppler eller trätratt.

Varför måste jag åka över gränsen för att arbeta såhär? När jag åker hem känns det som om jag tvingas lämna en del av mina arbetsredskap kvar.

När jag berättar om Norge kan det låta som jag beskriver en idyll utan komplikationer. Så är det självklart inte. I Norge finns kejsarsnitt, sugklockor, komplicerade födslar och bristningar precis som i Sverige. Men,,, det finns en dimension till, och däri en stor skillnad. Det finns en möjlighet vi i Sverige saknar. Det är lov i Norge att låta bli att använda CTG på det hela taget om allt är normalt, det är lov att föda i badkar. Det är lov att sova på natten, man inducerar inte nattetid. Det är lov att gå hem och sova i egen säng om man fått en bardkateter, det står ingen barnmorska och drar i den var 30e min. Det nationella beslutet från 2010 om att en jordmor kun får bistå en kvinna i aktiv födsel är stort. Såklart är det inte alltid möjligt att uppfylla, men skillnaden vad det ger är bortom ord.

Mycket är vi duktiga på i Sverige liksom i Norge. Vi går kurser,får lära oss om mediciner, tekniker, övervakning, prover och apparatur. Jag möter sällan motstånd för att få göra saker. Det svåraste som jordmor/barnmorska är inte en sugklocka eller ett kejsarsnitt, det är vi duktiga på. Att vara jordmor/barnmorska är ett hantverk. Ibland behöver vi mediciner, övervakning och teknik. Men ibland är det viktigaste och svåraste vi gör det vi inte gör. Ibland är mörkret, tystnaden och en kopp te guld värt. Tryggheten i närvaron skapar en fantastisk grund för det kroppsegna oxytocinet att verka. Oxytocinet, vårt lugn och ro-hormon, hormonet som styr vårt värkarbete, hormonet som är livsviktigt vid en födsel, som ger trygghet, säkerhet, gott värkarbete, får livmodern att dra sig samman, minskar blödningar. DET hormonet som så lätt störs av stress, press, skarpt ljus, ljud, transport mm. Att kunna stanna i tystnaden och vakta friden, tryggheten, säkerheten och värna oxytocinets möjlighet att verka, det kan ibland vara svårare än allt annat. Bara finnas där och utöva konsten att inte störa, redo, om, utifall…

”Om du ingriper i en födsel ska du vara helt säker på att det du gör är bättre än vad naturen avsett”.

2 reaktioner på ”Konsten att inte störa

  1. Ett mycket konkret exempel på Holly Kennedys begrepp – The art of doing nothing well. Detta ska inte förstås som att vara passiv utan som att vara just aktivt men avvaktande i sin närvaro.

    1. Tack. Precis så. Det finns inget passivt agerande i att avvakta med aktiv närvaro. Man måste våga släppa taget och verkligen vara närvarande i stunden. Att lära sig stödja utan att aktivt göra saker kan vara många gånger svårare än om du handgripligen utför en medicinteknisk handling.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *