Kolik

Kolik kallas det tillstånd där små barn utan tydlig anledning kan skrika hjärtskärande i flera timmar. Kolik kan vanligen komma från ca 1 veckas ålder och har för de flesta gått över vid 3-4 månaders ålder. Många föräldrar har vankat genom dagar och nätter, sökt stöd och känt sig otillräckliga. Välmenta råd från vården om magdroppar eller vänta ut kan kännas tröstlöst.

Ett barn som skriker flera timmar om dagen skall självklart alltid kontrolleras via bvc och barnläkare.

I behandling av kolik finns inte en metod som kommer fungera för alla. Men det finns flera saker som kan hjälpa.

Många saker kan ni själva göra för att underlätta. När man har ett barn med kolik är det viktigt att man får gott stöd. Har ni möjlighet så låt en anhörig/vän ta barnet ett par timmar så att ni kan sova. För utan sömn kommer man tillslut inte att fungera och kunna arbeta framåt. Det är viktigt att ni som föräldrar växeldrar och hjälps åt att ge varandra möjlighet till sömn och återhämtning. Både nyblivna mammor och pappor behöver sömn.

Rådet om magdroppar som minifom eller sempers magdroppar är egentligen ett lite svagt råd kan jag känna. Jag har hört många föräldrar uppge att det har minimal eller ingen effekt. Sedan finns det även dom som svär att det fungerar utmärkt. Och så är det med kolik. Det som fungerar för en behöver inte fungera för en annan.

Jag har själv erfarenhet från flertalet olika behandlingsmetoder och vill därför alltid träffa familjen för ett ordentligt samtal om hur deras vardag ser ut, hur skrik och sovmönster ser ut. Jag vill även se en amning och även titta igenom barnet.

Kort tungband

En del barn föds med kort tungband. Det gör att barnet inte kan amma ordentligt. det får kämpa mer under en amning, får lätt felaktigt grepp, sväljer mer luft. Barnet blir lättretligt, trött och kan få knipsmärtor. Det är viktigt att upptäcka ett kort tungband så att det kan åtgärdas. Man kan känna igen ett kort tungband på att barnets tunga ser hjärtformad ut om barnet skulle försöka sträcka på tungan. Därför vill jag alltid se i barnets mun om ett barn har kolik. Ett kort tungband åtgärdas snabbt av en barnläkare.

Felaktigt grepp

När barn ammas är det viktigt att det får ett korrekt tag. Barn kan ibland ta ett för litet tag, suga in underläpp eller suga på sin egen tunga. Det gör att barnet får kämpa mer för att få i sig mjölken och att barnet sväljer mer luft. Barnet blir trött, lättirriterat, vill komma till bröstet oftare då det inte ätit sig tillräckligt mätt, sväljer mer luft och får mer knipsmärtor. Därför vill jag alltid se minst en amning så jag kan se att barnet ammar med rätt teknik. Ibland kan det hjälpa att få rådgivning av en erfaren barnmorska i amningsteknik, positioner, barnets tag och arbeta med amningen. När barnet tar tag är det viktigt att det gapar riktigt stort. Bröstvårtan skall vara någonstans mellan barnets överläpp och nästipp när det tar tag. Då behöver barnet sträcka sig lite bakåt för att ta tag och öppna upp riktigt stort. När barnet suger skall hela käken röra sig, hela vägen uppe vid barnets tinningar kan rörelsen ses. Om barnet drar in kinderna när det ammar så har det ett för litet grepp. Stick då in ditt lillfinger i barnets mungipa för att lossa på vakumet och låt barnet ta ett nytt tag. Om barnet ser ut att suga in underläppen kan man ibland behöva trycka lite på barnets haka och se till att underläppen kommer ut.

Upprätt position

En del barn är mästare på att svälja luft oavsett hur fin amning man får till. Då kan dom behöva rapa efter varje måltid. Om barnet gillar att ligga vid bröstet länge och gärna byter bröst under en måltid så kan det var bra att hjälpa barnet att rapa mellan byte av bröst. Då behöver barnet få komma till en upprätt position. För en del räcker det med att få sitta upp i sin mors famn en liten stund, andra behöver få komma upp på axeln och strykas över ryggen eller bumpas lätt på rumpan för att få upp luften.

Bärsjal

En del barn behöver vara i en upprätt position i längre stunder för att få upp tillräckligt med luft. Då är en bärsjal guld värd. Som första sjal rekommenderar jag alltid en elastisk bärsjal. Dom brukar vara 5-6 meter långa. Här får man pröva sig fram mellan grodposition och vaggpositionen för nyfödda barn. Barnet bör då vara avklätt, en blöja kan ofta räcka. ju mer hud mot hud barnet får desto bättre. Det blir lätt varmt i en sjal, ha koll så det inte blir för varmt. Sjalen kan dels hjälpa dig att låta barnet vara i en upprätt position. Barnet får din temperatur om det är hud mot hud. Barn som är hud mot hud upplever mindre smärta, hud mot hud är lugnande. Dina rörelser då du går är lugnande och igenkännande för barnet. Dina hjärtslag lugnar. En bärsjal upplever jag avlastar din rygg mycket bättre än en bärsele och i en bärsjal kommer du närmre barnet än i en sele som man bär utanpå sina kläder. Bärsjalen blir mer som en tröja för dig där du kan bära barnet direkt hud mot hud. Instruktionsvideor finns på youtube. Vid behandling hos mig finns möjlighet att pröva en sjal och hyra en period om du vill pröva själv först innan du köper hem en. Jag  hjälper då självklart till med knytinstruktioner och demonstrerar hur det kan fungera. Så ser vi hur ert barn reagerar på att bäras i sjal.

Amningste

Traditionellt sett har örter använts i teer för deras välgörande egenskaper. Vi knöt förr i tiden små påsar med lavendel över sängen för att det hade rogivande egenskaper. Det finns flera lugnande teer att köpa på marknaden för ammande mammor. Om det fungerar? Någon forskning har jag inte att erbjuda. Jag har själv blandat mitt eget amningste då jag ammat mina tre barn och har en mycket positiv upplevelse av det både vad gäller mjölkproduktion och lugna barn.

Mitt te blandar jag av nypon för c-vitamin, kamomill för lugn och läkning, kummin, anis, rooibos för o minska gasbildning, citronmeliss och pepparmynta för att minska knipsmärta samt nässla för min egen ork och påfyllnad av järndepåer.

Det ger ett mycket diskret, gott och välgörande te som jag dricker fortsatt idag med en stor klick honung, även om jag inte ammar. Det är vätskedrivande och jag upplever det lindrande vid magknip, urinvägsinfektion och förkylningar.

Spädbarnsmassage

En del små barn har ett tarmsystem som är lite omoget. Magen blir lite ”tjörvig” gasbubblor blir stående och ger knipsmärtor. När man har ont i magen så kan det kännas skönt för barnet att få värme och lätt massage. Att instruera i spädbarnsmassage i text är inte det lättaste. Men jag visar gärna och mina barn har i fulla drag njutit av att få massage som små. Det man kan göra om man upplever att barnet har en uppblåst mage med gasbubblor är att massera lätt enligt följande. Använd först och främst en väldigt ren och mild olja att massera barnet med. En ekologisk kallpressad mandelolja kan vara bra. Annars finns det babyoljor av olika slag att använda. Börja med att klä av barnet och lägg det helst naket på en handduk på golvet ifall det kommer små olyckor. Se till att ha det varmt runt barnet, så det inte fryser. En mindre handduk att lägga över barnets kropp kan hjälpa om du inte tycker det är tillräckligt varmt i rummet. häll lite olja i dina händer och gnugga så de blir varma och sköna. Lägg sedan varsamt dina händer på barnets mage och låt barnet känna sakta vad som sker. Sedan kan du börja stryka lätt uppifrån och ner på magen. från ungefär revbenen och ner till höften. bara stryk sakta en hand i taget. lätta strykningar. gör detta under någon minut så länga barnet tycker att det är ok. sedan kan du börja göra cirklande rörelser med handen. tänk att barnets mage är som en klocka. naveln är mitten där visarna sitter. kl 12 är mitt emellan revbenen och kl 6 är vid barnets blygdben. gå nu med handen runt på magen hela varvet från kl 12 i klockans riktning hela varvet runt. gör detta flera gånger också under någon minut. Som tredje steg tar du försiktigt och ”cyklar” med barnets ben. ena knäet efter det andra pressas ytterst försiktigt upp mot barnets mage när det cyklar. Hela tiden milda rörelser. Det kan nu hända att det kommer en liten prutt. Fortsätt cykla en liten stund. Om barnet verkar tycka att det känns ok kan man gärna upprepa och massera en vända till med o först stryka, sedan cirkla och sist cykla. Tänk på att alltid arbeta åt klockans håll då det är det hållet tarmarna går i barnets mage. Ju mindre barnet är, ju mer trött blir barnet av massage. Var lyhörd för barnets signaler och låt barnet förknippa massagen med att det är en rolig lekstund för er två.

EC- Elimination Communication

En del barn som stånkar mycket, har gasbesvär eller som ni upplever har problem med magen kan bli bättre av att man använder sig av EC. Men vad är då EC?

Jo, bebis på pottan. Man läser av barnets signaler och erbjuder det att sitta på pottan. Detta kan kombineras med att vara blöjfri, ha blöja ibland, ha blöja hela tiden eller att ha tygblöja.

EC grundar sig alltid i kommunikation och skall aldrig vara som ett krav för barn utan som en möjlighet. En del börjar med att ”rutinpotta”. Just när ett barn vaknat eller när det just ammat eller har lekt en stund så kan man märka att barnet stannar upp i sina rörelser och då kissar. Den här vetskapen kan man naturligtvis använda sig av. Det första man gör när barnet vaknar är att man tar det till handfatet eller toaletten, tar av blöjan och grodhåller barnet över. När man gör detta gör man samtidigt ett litet ljud, en del säger ssss. Påfallande ofta märker man då att barnet kissar/bajsar. När man grodhåller och låter barnet kissa/bajsa så kommer barnet ha lättare att tömma blåsan/tarmen. Det är egentligen inte så märkligt. Du skulle själv ha svårt att ligga ner och kissa/bajsa i din säng. I grodposition är kroppen naturligt i en position som gör det lättare att tömma blåsa/tarm. Barn med magknip kan därför få mer regelbundna toavanor och mindre smärtor när tarmen töms mer effektivt.

Kostomläggning

Det finns en del i vår egen kost som sägs skapa mer magsmärtor hos barn, tex koffein, lök, läsk och komjölkprotein. Om du upptäcker ett tydligt samband med att efter att du druckit läsk så har ditt barn alltid ont i magen, ja då är ju steget inte långt från att pröva att låta bli den där läsken och se om det blir skillnad. Men när det gäller kostomläggningar ska man alltid vara lite försiktigt. Det handlar dels om att det är svårt att veta vad som barnet faktiskt reagerar på och dels om att även du som mor måste ha ork energi och må bra. Så är det inte ett tydligt och enkelt samband som är lätt att göra en förändring i utan att lägga om hela din kost så tycker jag absolut att du ska prata med bvc innan du gör någon större förändring.

Akupunktur mot kolik

När det gäller akupunktur mot kolik skall man veta att forskningen ibland har ifrågasätts.
Samtidigt finns många vittnesmål från lättade föräldrar som upplevt att koliken minskade, skrikperioder blivit kortare eller att koliken helt försvunnit. Akupunktur är inte en universallösning, men för en del fungerar det fantastiskt.

Den senaste aktuella studien jag själv känner till är en Svensk studie på 147 barn där barnen lottades till att få ingen behandling, akupunktur eller minimal akupunktur. Barnen fick under en tvåveckorsperiod göra 4 besök hos en sköterska på BVC. Sköterskan visste inte vilka barn som fick akupunktur. Barnen fick sedan träffa en akupunktör i ett annat rum där dom antingen vaggades, fick minimal akupunktur med ett stick under 5 sek eller akupunktur med upp till 5 stick under 30sek. Föräldrarna var inte med och visste inte heller vilka barn som fick akupunktur. I samtliga grupper sjönk förekomsten av kolik, vilket är förväntat då kolik ofta lugnar ner sig med tiden. Men för dubbelt så många i akupunkturgrupperna.

Vid behandling med akupunktur mot kolik ger jag  i första hand en mild akupunktur där vi använder oss av en punkt på vardera hand med en kortvarig behandling på ett par sekunder vid första behandlingen.  Räkna med ca 4-6 behandlingar.


Barn kan skrika av många anledningar. Ett barn som skriker på grund av sjukdom måste få rätt vård. Därför är det viktigt att ni har träffat en barnläkare innan behandling påbörjas.