Tens

obi-tens-remoteTENS – Transkutan Elektrisk Nerv Stimulering

Smärtans väg till hjärna.

Om du tar i en ros och sticker dig kommer en impuls färdas från din hand, via nerver, till ryggraden, kopplas om och färdas vidare till hjärnan för tolkning.
Vi har två nervbanor, en långsam landsväg och en snabb motorväg. Smärtan väljer per automatik landsvägen.

En tensaparat består av plattor som fästs på huden i det område där man upplever smärta. Via elektroder kopplade till plattorna ger man sedan svaga elektriska impulser som på låg nivå känns som små myror som kryper på huden. Elektriska impulser är lite lata och tycker om att färdas på en fin snabb motorväg och hinner därför före till hjärnan. Hjärnan har svårt att tolka flera signaler samtidigt och väljer därför att tolka den signal som hann först.

TENS stör vår förmåga att uppleva smärta och ökar blodgenomströmningen. Effekten är från mild till bedövande. Många tycker det är en skön distrahering och upplever impulserna masserande.

Tens används för smärtlindring under födsel, ryggvärk, nackspärr, foglossning, mensvärk, eftervärkar, förvärkar, sårläkning, ledsmärta, muskelträning och mycket mer. Det finns tensapparater i olika utformning för olika ändamål. Har man kroniska besvär kan man be sin sjukgymnast att förskriva en lämplig. Det går även att köpa tensapparater eller hyra.

Många förlossningar har olika tens apparater att låna ut för naturlig smärtlindring, men inte alla.

Jag rekommenderar att man skaffar sig en tens ett par veckor innan beräknad födsel för att kunna lära sig hur den fungerar och testa den på förvärkar och ha den hemma som hjälp under latensfas.

När du hyr/köper en tens var noga med att få instruktioner om hur just du kan placera elektroderna som gravid.

Till uthyrning finns Babycare Obi Tens

Anpassad specifikt för gravida och födande att använda vid förvärkar, under en födsel och vid eftervärkar
Den fungerar även utmärkt för mensvärk. Som Barnmorska uppskattar jag den genialiskt enkla konstruktionen med förinställda nivåer som gör den mycket lätthanterlig.
Med sammansatta sladdar är den anpassad för 4 elektroder som placeras runt smärtan i ryggen, över höfter eller efter födseln på magen mot eftervärkar.

Pris

Hyra av tens i 4 veckor inklusiva en egen uppsättning elektroder 400kr
Önskas den hemskickad tillkommer frakt 45kr

För att hyra, maila till info@holymama.se