Forskning, Norge

Hur lång tid tar det att föda barn?

Hur lång tid kommer det att ta?
En av de allra vanligaste frågorna man kan få som Barnmorska/Jordmor.

Det känns spännande och som ett potentiellt stort steg framåt att här vid sykehuset Østfold få uppleva den aktiva studien Laps.

I Sverige liksom i Norge använder vi ett partogram, Friedmans kurva som bygger på ett litet underlag från 1950 talet som har en ”actionline” som utgår från en förväntad progress att modermunnen öppnar sig ca 1cm i timmen.

Är det verkligen en rimlig förväntan på en förstföderska? Eller sker många onödiga interventioner på diagnosen utebliven progress utifrån felaktiga förväntningar?

Vid Sykehuset Østfold pågår en ny studie.

LAPS – The Labour Progression Study. 

Det finns senare forskning än bakgrunden till Friedmans kurva som visar på att progressen inte alls är linjär utan att det är normalt med en längre startsträcka där det tar avsevärt längre tid för modermunnen att öppna sig i början av förloppet och sedan accelererar progressen.

Så vad är då normalt? 1 timme, 4 timmar, 6 timmar för en centimeter?

Hur lång tid det tar att föda barn är en individuell fråga. Kanske ska vi försöka sluta stoppa in fantastiska dynamiska födande kvinnor i fyrkantiga mallar. Rätt använt är riktlinjer bra att stödja sig på, fel använt är dom en stor risk för onödiga ingrepp och komplikationer.

Jag omfamnar den här studien, ser fram emot vad jag tror den kommer visa och hoppas innerligt att såväl Norge som Sverige tar till sig den i praktiken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *