Huskurer

Gravid och illamående

Många gravida plågas den första tiden av illamående.
Det är tidigt i graviditeten, du har inte hunnit berätta för omgivningen, kanske vill du hålla det för sig själv ännu en tid. Glädjen är lika stor som oron ibland, allt är nytt. Livet förväntas rulla på som vanligt samtidigt som illamåendet får golvet att gunga och magen att vända sig ut och in. En del mår klassiskt illa på morgonen, andra ifrågasätter starkt den stämpeln då illamåendet kan komma dygnets alla timmar.

Den vanligaste behandlingen är de receptfria tabletterna Postafen som tas mot åksjuka. Hjälper inte det brukar läkaren skriva ut Lergigan. Bägge tabletterna är väl beprövade av många kvinnor.

För de flesta går illamåendet över runt v.12-13. Mår du mer illa än du själv hanterar eller illamåendet ej går över, tala med din barnmorska.

Några medicinfria tips om vad du själv kan göra.

 1. Ät lite innan du går upp ur sängen. Ha en låda bredvid sängen förberedd och vila 10 min efter frukosten innan du går upp.
 2. Ingefärste.  Gör kamomillte med några tunna skivor färsk ingefära och en stor sked honung. Häll på termos så du kan dricka ditt te innan du går upp på morgonen.
 3. Salt, sött eller surt. Var observant på vad du ätit när du mår mer eller mindre illa. Olika saker triggar och lindrar för olika kvinnor.
 4. Bort med kaffet och starka dofter många får avsmak och tål inte lukten. Se till att undvika det du inte klarar. Kanske din partner får lov att dricka sitt morgonkaffe på verandan eller sitt jobb och ta på sin deo i bilen under en period.
 5. Ha alltid något i handväskan/fickan. Banan, mariekex, mandlar, äpple, godis, chips. Småätande kan lindra.
 6. Fler mellanmål. Är man illamående kan det vara svårt att äta fler stora måltider, ät desto fler mindre.
 7. Ät det du kan och ha inte ångest för det du inte kan. Barnet tar vad det behöver ändå.
 8. Vila! Fysik och psykisk stress ökar illamåendet. Även om graviditet inte är en sjukdom så kan man känna sig rejält sjuk, då behöver man vila för att orka. Ibland behöver man vara hemma från arbete/skola.
 9. Ät när det går. Ibland går det bättre att äta på kvällen halvt liggande i soffan. Gör då det, se bara till o inte sätta i halsen.
 10. Akupressur. punkten PC6 sitter tre fingrar ner på handledens insida mellan senorna. Massera eller köp seabands på apoteket.
 11. Akupunktur. Samma punkt som ovan. Många barnmorskor sätter akupunktur eller kan tipsa om någon som gör.
 12. Bikarbonat neutraliserar magsyra och lindrar. Tex mineralvatten eller mariekex innehåller bikarbonat.
 13. Mandlar, morötter, kex, salta pinnar, chips, citrusfrukt är andra exempel på mat kvinnor ofta uppger lindrar att småäta av.

Det kan kännas klent när du mår som värst. Men! Illamåendet beror på förändrade hormonnivåer när det graviditetsbevarande hormonet HCG ökar. Höga nivåer av hormonet HCG är ett tecken på en trygg och stark graviditet.

 

3 reaktioner på ”Gravid och illamående

 1. Har du någon erfarenhet av patienter med hyperemesis? Bor i Norge och jag fick bara info om att det är vanligt att spy även om jag förklarade att jag spydde upp till 20gånger och kunde varken behålla mat eller vatten.. inte ens två små blåbär

  1. Ja. Tyvärr tillhör jag även skaran som själv led av Hyperemesis vid min första graviditet och behandlades på sjukhus för det. Slapp tack och lov det vid graviditet nr 2 och 3.
   Vid ”normalt” graviditetsillamående så brukar det ju lugna sig runt v12-14 men hyperemesis kan ta sig helt annorlunda och som du beskriver mycket kraftigare.
   Om man har så kraftigt illamående att man inte kan hantera det hemma med ”husmorskurer” och receptfria läkemedel mot illamående, om man inte kan behålla mat/dryck, går ner i vikt och mår dåligt så behöver man hjälp.
   Ett vanligt första steg efter postafen som man själv köper receptfritt är att läkaren skriver ut lergigan, ibland kan man uppleva skillnad beroende på om man tar läkemedel mot illamående vid kvällen istället för på morgonen. Det kan göra skillnad att få vakna och redan ha antiemetika (medel mot illamående) i kroppen. Vid frekventa kräkningar kan man behöva behandlas på sjukhus. Att få ”vätskas upp” och få hjälp med att återställa saltbalanserna med vätska intravenöst med dropp kan vara tillräckligt för en del medans andra behöver längre vård.
   Även på sjukhus använder man sig av akupunktur vid illamående.
   Om man har kraftigt illamående så kan det hjälpa att försöka hålla sitt blodsocker så stabilt som möjligt. Det innebär att man behöver många många men väldigt små måltider. Fettfria brukar kunna fungera bättre.
   Man ser att en del kvinnor som tex väntar tvillingar har ett kraftigare uttalat illamående vilket gör att man tror på ett hormonellt samband. Finns även studier som visat på att av de kvinnor som mår kraftigt illa så föds det fler flickor. Och som jag tror att jag nämnt tidigare. Kraftigt illamående har även förknippats med höga nivåer av det graviditetsbevarande hormonet HCG. När man mår väldigt illa är det viktigt att bli avlastad. Om du inte känner att du får i dig vare sig mat eller dryck tycker jag att du åter skall vända dig till din jordmor eller fastlege. Hoppas det snart går över och att du annars får snabb hjälp. Varma hälsningar/ Ann

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *