Huskurer

Gravid och förkyld

Såhär års trivs förkylningarna särdeles bra. Som gravid kan det bli riktigt plågsamt. En del är täppta i näsan redan av att vara gravida och känner sig kanske lite trötta och orkeslösa. En förkylning ovanpå det står inte på önskelistan.

Som gravid vill man ofta undvika läkemedel, därför kan det vara bra att titta på naturliga alternativ för att underlätta vid en förkylning. Här kommer 10 tips.

 1. Gör som med små barn, höj din huvudända av sängen, man andas ofta lättare i halvsittande position. Lägg några stadiga böcker/klossar under sängbenen eller en tjock filt eller kudde under madrassen.
 2. Gör nässköljning med koksalt. Det är mycket enklare än det ser ut, kan lindra, förkorta förkylningen och även förebygga om du börjar i tid. Tricket är att andas med öppen mun, böja huvudet ordentligt framåt och åt sidan. Kort instruktionsvideo finner du HÄR, det går undan, se till att saltet är ordentligt löst innan du sköljer och använd salt utan tillsatser så som jod.
 3. Propolis. Det här är binas egna byggmaterial, kallas även kittvax och sägs vara antiinflammatoriskt, bakterie och virushämmande. Finns att köpa i hälsokosten eller med lite tur hos din lokala biodlare.
 4. Hosta kan du lindra med honung. I en studie lottades 108 barn mellan 2-17år till att antingen få en tesked honung eller hostmedicin med dextrometorfan. Resultatet, barnen som fick honung hostade mindre. Honung är också bakteriedödande. För att behålla sin goda effekt ska man inte värma upp honung så ta gärna en sked direkt från burken. Ge inte honung till barn under 1år.
 5. När vi är förkylda förbrukar vi stora mängder c-vitamin. Boosta kroppen med lite extra för att hjälpa den hantera förkylningen. Utöver klassikern apelsin är exempelvis blåbär och gojibär sprängfyllda med c-vitamin.
 6. Akupunktur/akupressur. Punkten Yintang  (ses på bild här) mitt emellan ögonen är avslappnande och öppnar upp näsan. Jag hade en gång en kvinna som fick den punkten och några andra mot smärta när hon kom in för att föda barn. Efter 15 minuter tyckte hon väl att det gjorde ju fortfarande ont även om hon var mer avslappnad och va lite besviken. Men hon ville absolut behålla nålen mellan ögonen, för nu kunde hon helt plötsligt äntligen andas genom näsan. Något hon inte kunnat göra på månader då hon plågats av svullna slemhinnor i näsan större delen av graviditeten.
 7. Ångbad. Lägg lite timjan i en bunke/stor kopp, häll över kokande vatten.  Andas in ångorna. Ta en sjal över huvudet för o bygga ett litet tält till dig och ångorna. Var försiktig, det kan bli mycket varmt. Sitt ner och var uppmärksam på att du inte blir yr. Ångorna och örterna öppnar upp och löser upp slem som lättare kan snytas ut eller hostas upp.
 8. Drick mycket. Vatten, gärna med färsk citron i. Har man feber förbrukar vi mer vätska. Var snäll mot kroppen och fyll på vätska efter behov, citronen innehåller både c-vitamin och är bakteriedödande.
 9. Har du mycket slem, undvik alla mjölkprodukter som är slembildande för kroppen.
 10. Sist men inte minst. Gör dig ett riktigt gott och lindrande förkylningste. Det kanske inte botar dig, men det lindrar och hjälper kroppen att själv läka. Här kommer mitt egna favoritrecept.

En varm kopp Kamomillte
Hyvla 2 -3 skivor färsk Ingefära med potatisskalaren eller skär tunt med en kniv
En matsked honung
En klyfta/skiva färsk citron

Andas gärna in ångorna först medans teet svalnar. Låt dra i minst 5 minuter innan du dricker.

2 reaktioner på ”Gravid och förkyld

 1. Det går utmärkt att äta honung som gravid och ammande. Och precis som jag skrivit ovan är det riktigt att barn under 1 år inte skall äta honung. Det är pga risken för spädbarsbotulism. En ovanlig men allvarlig risk för små barn. De senaste 30 åren har vi i Sverige haft 5 fall, och i ett av dessa fallen har man kunnat misstänka att honung var orsaken. Information om honung och botulism kan du hitta mer på livsmedelsverkets hemsida eller 1177. Men som gravid och ammande är honung inte farligt.
  mvh// Ann

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *