Övrigt

Från Tanzania till BB Stockholm

Idag fick jag förmånen att lyssna till läkaren Anna och barnmorskan Rachel från Tanzania som är här i samarbete med Life Support Foundation

Jag blev inbjuden av min fina tidigare kollega Barnmorskan Caroline Hedman som gjort tre resor med Life Support Foundation och flera gånger välkomnat besökande från Tanzania här i Sverige.

Anna och Rachel berättade om hur det är vid en födsel i Dar el Salaam, på bland annat sjukhuset Muhimbilli. Siffrorna jag ser flyter snabbt ihop, 14000 födslar på en klinik 22 000 på en annan, totalt 13 sköterskor och 3 läkare, 2 sköterskor per arbetspass på ena kliniken, hur är det möjligt? 10 britsar/sängar på förlossningsavdelningen på i snitt 35 patienter. Ingen kan ligga, sängar sitter man på eftersom man måste dela. Alla i samma rum, i bästa fall ett draperi emellan. Handskar och mediciner måste kvinnorna ta med själva, och det är inte säkert dom har råd med det. En siffra klistrar sig fast vid min näthinna. under januari till juni i år dog 59 kvinnor på Muhimbilli, det är nästan 10 kvinnor i månaden eller en kvinna var 3e dag.

Kan du föreställa dig det? Och det är bara vid ett sjukhus i en stad. Behovet är enormt.

Klart är att arbetet som Life Support Foundation gör är viktigare än vad ord kan beskriva. Har du möjlighet, hjälp dom, ekonomiskt eller genom att gå in på deras sida på facebook, gilla och sprid.

Life support Foundation är religiöst och politiskt oberoende och arbetar direkt med att öka tillgängligheten till basala livräddande interventioner.

 ”Life Support Foundation is an international, independent, medical organisation aiming to prevent deaths due to acute, life-threatening conditions in low-income countries through improving the access to and quality of basic life-saving interventions. Administrative costs are almost zero, and all the doctors, nurses and administrative staff work pro bono. All donations to Life Support Foundation go directly to supporting projects that work towards our aims.”

Att min tidigare kollega bjöd in mig innebar även för mig ett kärt återseende jag dragit lite på. Jag började min bana som barnmorska på BB Stockholm. Jag började som student och fortsatte sedan arbeta som barnmorska fram till den 19e december 2014 som kom att bli mitt sista arbetspass.

Min sista dag sitter som ett djupt ärr i mig, livslånga smärtor påminner mig. Jag minns det som igår, men samtidigt är det lite förvirrat. Efter en fin födsel går jag ut på expeditionen och känner smärtan överrumpla mig. Underbara kollegor hjälpte mig med smärtlindring, en hel hög med sterila kvaddlar i nacken, i hopp om att jag skulle klara att åka hem. Men dit kom jag inte. Jag hamnade på akuten och sen försvinner mycket av mitt minne. Fragmentariskt tills idag om hur jag sitter mot en vägg på St göran och skriker när en läkare försöker närma sig mig och vill ha upp mig på en brits. Smärtan i armen ogreppbar, som om jag stoppat in den i en majbrasa och inte kan dra den ur elden. Smärtlindring måste komma före inskrivning. Ketogan och stesolid ges intravenöst, upprepas, sen försvinner jag bort, nästa minne så är jag på Huddinge sjukhus. I efterhand vet jag att det nu passerat en jul och ett nyår och att vi nu är i Januari månad. Hur var när, jag vet inte. Stora doser smärtlindring, lugnande, nedsövd på stesolid i omgångar och flyttad mellan sjukhusen. Bilolyckan ett år tidigare startade något som nu fullt slagit ut mig. Den 5e Januari stelopereras min nacke.

Så med en hel del pirriga känslor närmade jag mig min gamla arbetsplats som jag inte satt en fot på,,, ja det blir till nyår 3 år. Tiden går så fort.

Vilket mottagande jag fick. Kramkalaset som jag bara älskar, vilka underbara kollegor och vad enormt mycket jag saknat och saknar er allihop. Vart jag än vände mig möttes jag av en varm blick och en stor kram. Jag ville bara byta om, hoppa in i arbetskläderna och börja på en gång. En vacker upprustning av lokalerna med stilrena färger, smidiga vackra födelserum och lite ny inredning var visserligen mycket fint, men åhh, dessa underbara kollegor, ni gör verkligen hela BB Stockholm. TACK! för att ni fick mig att längta till er igen. Det var ett så fint och kärt återseende.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *