Forskning, Hemfödsel, Naturlig smärtlindring, Norge, Vattenfödsel

Föda i vatten

Det finns något magiskt med vatten som vi alla kan relatera till på ett eller annat sätt. En livgivare. Kanske kommer känslan från att vi en gång spenderade 9 månader omslutna av vatten.

I Norge är det i motsatts till Sverige inget konstigt att föda i vatten om allt är normalt.

Till min stora glädje har jag själv fått bistå flertalet vattenfödslar och har odelat positiva erfarenheter.

Jag upplever att mammorna känner en större trygghet, självständighet, blir mer rörliga och upplever mindre behov av annan smärtlindring. Då kvinnorna har lättare att med vattnets bärkraft ändra position upplever jag också att hon rör sig mer och mer aktivt själv väljer den position som för stunden känns bäst. Det blir lugnare på rummet och ofta får jag lite i bakgrunden observera ett fantastiskt nära samspel mellan föräldraparet. När smärtan och stressen minskar på rummet kommer lugn, ro, kärlek, kyssar, massage, musik och en helt annan stämning fram. Då backar jag försiktigt och låter paret få sin trygghet i varandra. Jag upplever också att medföljande partner oftare mer naturligt tar plats i födandet. Hjälper med vattenpåfyllning, massage, dryck, kall handduk på pannan, fina samtal och många kramar och kyssar hjälper förloppet naturligt och tryggt framåt.  Vidare har jag hitintills inte sett några stora bristningar, blödningar eller andra komplikationer för mor eller barn.

Detta är givetvis mina egna erfarenheter, jag mottar gärna underlag i studier om någon har.

Flertalet kliniker i Sverige har aktivt valt bort möjligheten att föda i vatten och badkaret är det sparsamt med. Många avdelningar har i bästa fall ett badkar på hela avdelningen. Är det upptaget så försvinner således även den fantastiska möjligheten att bada som smärtlindring även under latensfas och öppningsskede.

Medan jag i Norge till min glädje ser flertalet stora och generösa badkar, ibland på varenda fødestua.

När jag var vid Akeshus i höstas fick jag även veta att man nu även tillåter kvinnor med GBS att föda i vatten. Detta för att man i studier sett att barn födda i vatten uppvisar en lägre förekomst av GBS infektion än barn födda på land. Detta har bland annat en annan fin kollega Ida Nyström skrivit om
: Att födas i vatten-konsekveser för barnet. Flera intressanta studier att läsa om finner ni i arbetet.

image

[sgmb id=”1″]

2 reaktioner på ”Föda i vatten

    1. Visst är det hemskt. Och lagvidrigt i min mening. Patientlagen är egentligen en tydlig och stark lag om patientens rätt till information och medbestämmande om sin vård. Ingen har rätt att tvinga upp en kvinna ur vattnet om hon vill föda där. Likväl sker det med stöd av rutiner från avdelningen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *