Forskning, Naturlig smärtlindring, Norge, Vattenfödsel

Föda i vatten

Jag har de senaste två åren i Norge haft mellan 20-25% vattenfödslar och min erfarenhet är odelat positiv!

Min upplevelse är att vattenfödslarna är lugnare. Behovet av smärtlindring minskar, kvinnan är mer aktiv och närvarande, partnern närmre och barnet föds i lugn och ro. Alla födslar jag fått äran att bistå i vatten ligger lite extra varmt vid mitt hjärta, det är en upplevelse jag önskar varje födande kvinna. Det enda jag inte kan förstå är varför vi inte använder oss av den fantastiska möjligheten i Sverige mer?

Studier finns sedan länge som talar för att det ÄR säkert att föda i vatten och förenat med flera positiva värden.

Den nya Svenska studien från dec 2017 tittar på 306 vattenfödslar och jämför med lika många kvinnor som fött på land.
Resultat: risken för grad två bristningar minskade, födseln gick snabbare och det var färre interventioner. För barnen var det ingen skillnad i apgar score eller behov av neonatal vård. När mammorna fick skatta hur nöjda de var med födseln var mammorna som fött i vatten mer nöjda. 3 av barnen som föddes i vatten råkade ut för att navelsträngen gick av vid födseln. Den komplikationen har jag personligen aldrig sett i vatten, men dock på land. Den kan inträffa oavsett vart man föder och kan hanteras därefter.

Jag brukar även passa på att hänvisa till den HÄR studien från 2004 där man randomiserat kvinnor med utebliven progress att antingen få traditionell behandling med amniotomi och oxytocindropp eller att bada. Resultatet… Ja ni gissar rätt, favör vatten. Det är en liten studie, men ändå intressant. Vi vet att många mediciner och ingrepp har biverkningar och risker, oxytocin förknippades ganska nyligen i en studie med en 30% ökad risk för postpartumdepression och samtidigt har vi studier som visar att vanligt varmt vatten kan ge både smärtlindring, minska medicinska ingrepp, minska bristningar hjälpa vid utebliven progress, minska riskerna vid GBS, får kvinnorna att känna sig mer nöjda med födslen och därtill är det väldigt kostnadseffektivt.

Varför finns det inte badkar på vartenda föderum?

1 reaktion på ”Föda i vatten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *