En vård i kris, Hemfödsel

Föda i bil 2 youtube

Igår spred sig nyheten över världen. Sollefteå förlossnings stängs och två barnmorskor håller kurs i att föda i bil. BBC News plockade upp nyheten  som sedan snabbt vandrade vidare runt vårt klot ungefär från Danmark till Nigeria.

Själv fick jag nyheten serverad till morgonteet av en kollega i mitt facebookflöde. Teet kom nästan upp i någon bisarr blandning av förvånat skratt och förskräckt chock.

Även om jag till fullo förstår barnmorskornas oerhört goda intention så känns det så oerhört fel. Vi barnmorskor är i grund och botten problemlösare av hög rang. När man arbetar med livets början som ibland vandrar på en skör lina så får vi nämligen aldrig ge upp. När något inte fungerar så måste vi hitta en lösning för att få det att fungera, och det snabbt. Så när en förlossning läggs ner så vill vi fortsatt hjälpa mammor på alla sätt vi kan. Då föds ideer utifrån de förutsättningar som finns. Att en kurs i bilfödsel då lanseras säger något om hur desperat situationen är.

Ingen blivande förälder skall behöva gå en kurs i att föda i bil i ett välfärdsland som Sverige idag 2017. Det kommer fortsatt födas barn i bilar, på parkeringar och i hallen. Ibland går det så fort att man inte hinner med. Men det ska inte behöva födas barn i bilar för att det inte finns en förlossning inom rimligt avstånd.

Om allt går bra precis som vi alltid önskar så kan ett barn födas i en bil utan att det blir fysiskt skadligt. Men här måste vi också skilja på fysisk och psykisk skada. Oron att föda i bilen kommer att finnas hos en del kvinnor redan under graviditeten, en del kanske inte ens vågar bli gravida. Hur mår man efter en bilfödsel, kände man sig trygg, kommer man få en oro inför vad som hade kunnat ske. Kommer man våga bli gravid igen.

Frågorna blir fler än svaren. Fysiskt är det självklart tryggare att ha närvaro av en barnmorska som kan ingripa vid behov oavsett om det är på sjukhus eller en vid en hemförlossning. Står man inför överhängande risk att inte hinna fram till sjukhuset måste mitt råd bli att inte åka. Stanna hemma och ring istället efter hjälp.

Själv har jag funderat lite sedan jag fick höra om kursen igår, vad kan den tänkas innehålla, vad behöver man veta inför en bilfödsel, eller oväntad födsel i hemmet där man inte hinner få hjälp av en barnmorska, vad behöver man?

Den här videon visar en bildfödsel, hur det kan se ut och vara.

Frånsett faran i att köra bil medans en födsel pågår i bilen och risken för bilolyckor så visar filmen fint att vid en komplikationsfri normalfödsel är det främst lugn och sinnesnärvaro som är den viktigaste ingrediensen.

Det är fullt rimligt att förbereda tre saker.

  1. Mobiltelefon med förprogrammerade nummer till förlossningen och ev barnmorska för att kunna ringa efter hjälp.
  2. Kroppsvätskor kommer presentera sig, ett bilsätet blir sig inte likt om det inte är ordentligt inplastat.
  3. En hög med handdukar att hålla mor och barn varma och torra med.

Någon föreslog sax, jag säger, Klipp INTE navelsträngen, knyt inte heller av den. Navelsträngen sköter sig alldeles fint själv. Blodet slutar pulsera i den när barnet fått det blod den behöver och klampar av sig själv när den är klar. Bara låt navelsträngen vara. Är den kort får man helt enkelt hålla barnet längre ner på mammans mage. Om moderkakan kommer ut så kan den viras in i en handduk och läggas bredvid barnet. Man behöver fortsatt INTE klippa, det kan ni göra inne på sjukhuset. Kvinnan i filmen föder i framsätet. Jag fick höra en gång att man absolut skall vara i baksätet om man har värkar. Själv säger jag att det beror på vilken bil man har. En del bilar har bättre plats i ett framsäte som kan fällas bakåt, en del har bättre plats i baksätet. Sker födseln oväntat hemma skulle jag säga försöka komma ner på alla fyra/sidan eller rygg och ha något mjukt under, kudde/filtar/handdukar så att barnet inte riskerar att falla på något hårt, små nyfödda kan vara väldigt hala att hantera och det är inte alltid så lätt att ta emot.

Det finns några kloka ord som mannen säger i detta klipp.

  1. ”It´s crying baby, it´s breathing, it´s fine”- Ja precis så är det, skriker barnet så andas det och mår bra.
  2. ”hold him upp side down” – jag skulle vilja säga dränageläge, ansiktet nedåt och lite framåtlutad, då är det lättare att få upp slem och vatten ur munnen, man kan torka rent i munnen med en handduk. Rosigt skrikande barn läggs till mor hud mot hud.
  3. ”pat him on the booty”- ett barn som har lite svårt att komma igång med andningen kan man hålla  i dränageläge och stimulera med handen över ryggen.

Som man ser i videon så skriker barnet själv spontant och mår fint. händer och fötter och lite av benen är i början blåaktiga, det är normalt, det kan vara så länge. men tittar man på ansiktet och kroppen så ser man att barnet blir rosigare och rosigare i färgen. Strunta i händer och fötter. är ansiktet och kroppen rosig så är det bra.

Sen det viktigaste av allt.

”What do I do honey?” – ”Love him!”.
Bara älska ert nya lilla barn.  Babyn mår bra av att komma till sin mor hud mot hud för att hålla kroppsvärmen. Om navelsträngen är tillräckligt lång så är det jättebra om barnet kan komma till mors bröst. Det stimulerar mors oxytocin och hjälper livmodern att dra ihop sig och minska risken för blödningar. Fram med handdukarna och lägg över mor och barn och vrid upp värmen.

Mer kunskap än så är inte rimligt att någon ska behöva förbereda sig med, föräldrar skall inte känna att dom skall behöva utbilda sig till barnmorskor för att känna att dom kan få bli föräldrar tryggt.

Sen kan man lägga en mening till på minnet, ”Går det fort, hinner det inte gå fel”.
Barn som föds vid födslar som går så snabbt att man inte hinner komma till sjukhuset mår för det mesta väldigt väl.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *