Hemfödsel

Föda hemma

Idag satt jag och läste ett mycket bra inlägg på facebook av Kristina Turner om hemfödslar.

En sak är tydligt, efterfrågan ökar samtidigt som möjligheten minskar, hur kan det gå ihop? Läs gärna HÄR och kommentera för en levande debatt.

Jag är själv en av alla de barnmorskor som brinner för och önskar arbeta mer med hemfödslar. Redan för 6 år sedan när jag satt och skrev magister så var det hemfödslar i Norden jag skrev om med mina kursare. Jag önskade föda mitt 3e barn hemma men pga en komplikation under graviditeten så fick jag på slutet tänka om och med hjälp av en fantastisk BM och Sepideh som då var undersköterska men idag arbetar som hembarnmorska så blev det ändå en väldigt hemlik födsel på sjukhus. Det va något riktigt häftigt när hon en dag som bm student kom till mig och berättade att det var just hon som var med på min födsel. Jag visste det men ändå inte. Tack vare hennes fantastiska stöd var jag så inne i mig själv att jag faktiskt bara hade ett enda fokus, mig och barnet. Hon satt bakom min rygg hela födseln och masserade och det är jag henne evigt tacksam för. Hennes händer hjälpte mig igenom det som ingen annan smärtlindring hade kunnat göra. Lite pinsamt att jag inte mindes hennes ansikte, men jag lovar, hennes händer glömmer jag aldrig. Det är en stor eloge till henne att hon gjorde ett så fantastiskt arbete med att hjälpa mig igenom födseln där jag med hennes stöd kunde fokusera på det som varje födande kvinna borde få göra, sig själv och barnet, så till den grad att jag inte ens såg henne. Så puss på dig Sepideh, du e fantastisk ❤

Några år senare på Södra BB kom jag väldigt nära det naturliga fysiologiska födandet och kunde känna att stora delar av det kunde vårdas ostört även på sjukhus. Södra BB stängde likt BB Sophia under våren 2016 och något fantastiskt gick förlorat. Efterfrågan på att föda hemma har efter det ökat och av en god anledning.

I Sverige är vi lite blyga när det gäller antalet hemfödslar men det är på uppgång. Enligt uppgift födde i England  var 50e kvinna hemma år 2014. Och WHO sa redan 1996

” It is safe to say that a woman should give birth
in a place she feels is safe, and at the most peripheral level at which appropriate care is feasible
and safe (FIGO 1992). For a low-risk pregnant woman this can be at home, at a small maternity
clinic or birth centre in town or perhaps at the maternity unit of a larger hospital.”

Så vart känner DU dig säker, vad behöver DU när du föder. Varje kvinna borde självklart få välja utan att behöva ge sig in i en kamp för att försvara sitt val. Det är vårdens, beslutsfattarnas, politikernas ansvar att möjliggöra valmöjligheten utan att lägga sin personliga åsikt om det valet. Varje kvinna borde ha rätten att få saklig information om sina val och därefter få fatta ett informerat beslut. Vad lever vi i för samhälle som inte ger dig möjligheten att välja när det gäller din egen kropp?

Varför finns ett behov att styra kvinnors födslar? Säkerheten har det forskats om och många positiva studier finns som visar på stor säkerhet och även mindre risker för tex bristningar vid födsel i hemmet. Med rätt information till kvinnor så är vi självklart själva kapabla att fatta kloka beslut om hur vi önskar föda. Det finns absolut kvinnor med medicinska problem som inte bör föda hemma, men det är idag inte ett problem, kvinnor är kloka och vid komplikationer väljer man att föda på sjukhus, det gjorde jag. Sluta omyndigförklara gravida kvinnor, ge oss valmöjligheter.

Jag som barnmorska vill hjälpa fler födande kvinnor att föda hemma, ge mig möjligheten att göra det. Jag har nu i över 2 års tid försökt få ansluta mig för att bistå kvinnor vid hemfödslar men hela tiden fått höra från Hälso och sjukvårdsförvaltningen att inga nya barnmorskor får ansluta sig då man ser över avtalet. Det gör att jag fortsatt självklart med min egna patientförsäkring får och kan bistå kvinnor vid hemfödsel, men då måste kvinnan betala själv och kan inte få bidraget. Sakta men säkert stryps möjligheten till hemfödslar när inga barnmorskor tillåts ansluta sig och det tyvärr blir en ekonomisk fråga när kvinnor väljer vart de önskar föda.

2 reaktioner på ”Föda hemma

 1. Så sorgligt :(. Varför litar inte samhället på er kompetens? Egentligen är det en kvinnofråga, och jag borde formulera den ”VARFÖR litar inte samhället på kvinnors kompetens?” Finns inga yrken som så många utomstående är involverade med tyckande och tänkande i som vård och skola, där majoriteten är kvinnor som arbetar.

  Pratade med min granne i början av våren om just det här med hur vi stryps i styrande och ställande inom våra yrkeskategorier. Jag som lärare och blivande specialpedagog och hon som pensionerad barnmorska. Hon sa; Det är helt bedrövligt hur politikerna styr och ställer i skolan som de gör idag. Ni har ju inget att säga till om längre. Jag sa; Ja och lika bedrövligt är det för er som lämnar landet eller som hon gick tidigare i pension (när man får gå där innan 65) för era villkor försämras. Hon sa: Ja fy.

  Så sa jag; Det värsta är ju egentligen att 40-talisterna höll sig var och nu när de gått i pension så är det samtidigt som 50-talisterna som drar så fort de får. Hon skrattade till och sa, DET där har jag inte tänkt på men det är ju sant.

  Det är ju så, 40-talisterna älskade fortfarande att jobba. 50-talisterna har sett förfallet och vill inte stanna kvar längre. Kvar blir det nyexade och osäkra (man får vara osäker i början, det är ju så man lär sig) som nu inte får stöttningen av de äldre med sin långlivade kunskap, och de få äldre som är kvar få försöka hjälpa samtidigt som de yngre aldrig ges tillfälle att visa sin kunskap för de äldre.
  På en bra arbetsplats kan vi ju komplettera varandra. Men det försvinner ju nu :(.

  Så kanske du undrar hur jag kopplar detta till hemfödsel. Jag tänker så här: NU när politikerna stryper kunskaper, så försvinner viktig kunskap. Det betyder i slutändan att flera viktiga kunskaper likt på 1700-talets häxjakt går i graven :-(. Hur ska vi då kunna bygga ett tryggt och säkert samhälle för det blivande livet från magen, födseln, deras första år till arbetslivet och sedan tiden efter arbetslivet? 🙁

  1. Du har så rätt!
   Varför litar man inte på vårdens kompetens? Varför tillfrågas inte de som arbetar i vården. NKS är ett lysande exempel på vad som sker när man inte frågar rätt person. Dörrar som måste bytas ut, dörrar som är för smala för att komma fram, hela avdelningar som glöms bort. Det måste ju vara funktionellt för det som det ska användas till. Slår mig för pannan. Det är som om man skulle renovera hemma och ber målaren fråga grannen om hur jag behöver ha det hemma hos mig.
   Och varför litar man inte på att kvinnor kan fatta säkra trygga beslut? Jag blir galen på sånt här. Men det kan nog inte undgått någon. Vi måste börja ge förtroende till de födande och vi måste börja lyssna.
   När byrokratin får styra det mänskliga är vi på väg åt fel håll.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *