Övrigt

Fitta eller Snippa vad säger Barnmorskan?

I bilen på väg till barnmorskemöte fastnar jag på radiostation P5.

Efter ett inslag den 3e maj,  ”Fittan ska lukta” har de nu fått kritik för sitt bruk av ordet Fitta och nu skulle kritiken avhandlas och ordet svängas ett par varv till i etern.

Det får mig att fundera på vad jag själv lägger för värderingar i orden.

Själv växte jag upp i generationen där framstjärt eller kissimurra var det närmaste man som barn kunde höra om sitt kön. Jag ryser. Kunde man inte komma på något bättre?

Idag har vi äntligen börjat införa fler namn på det kvinnliga könsorganet, men de flesta är antingen hårda, anstötliga, fantasilösa eller bara väldigt obekväma att säga.

För barn använder vi gärna orden Snippa och Snopp. Enkelt, okomplicerat och lite snälla slangord.

I motsatt ände av slangordskalan så får nog Fitta och Kuk befinna sig. Ord jag sällan själv använder.  Ord som använts för mycket som skällsord för att kännas neutrala i dagligt tal.

Mus… hmm ja IT generationens ord? Jag vet inte om jag tycker det är så mycket bättre än bäver, mossen, råttan, muttan… det blir bara värre…

Är jag på jobbet som barnmorska blir det ett mer kliniskt vokabulär, cervix/livmodertapp, perineum/mellangård, labia minora/inre blygdläpparna…osv…

I det privata med tjejkompisar tycker jag mig rätt ofta höra smeknamnet Fiffi, ett för mig ganska intetsägande smeknamn som känns som ett ord i försök att föra bort tankarna från att det är ett kön, ge henne ett namn utan betydelse så kan vi sedan helt glömma vad det är? Jag vet inte vart ordet kommer ifrån, kanske har det en annan betydelse, maila gärna om ni vet ursprung eller har bättre förslag.

Nu är det ju inte i var dags tal man finner en anledning att tala om det kvinnliga könet och även om smeknamnen är många så måste jag säga att det flesta är rätt vedervärdiga. Varför ska det vara så svårt att få ett vackert ord på det kvinnliga könet?

Det finns ett undantag som jag själv tycker är fint och som jag önskar fick större användning. Jag har själv hittat två ursprung till ordet. Det ena sägs härstamma från Indien och Kama sutra. Det andra från den äldre Hawaiianskan och betyder himmelsk blomma.

 

Ordet…. Lägg det på minnet.

PUNANI

(pua =blossom; nani = glory, splendor, heavenly)

Ett vuxet ord där man inte räds att se kvinnan som en sexuell individ.

 

2 reaktioner på ”Fitta eller Snippa vad säger Barnmorskan?

  1. Det ordet har jag hört tidigare fint att veta ursprunget :).
    Fiffi undrar jag om det är någon förfining av fitta? Själv har det blivit att säga snippa sen jag blev mamma. Vi kallade den också för stjärten som barn. Idag känns det precis som du skriver ganska märkligt. Jag gillar snippan, kanske för att jag är lärare ;). Känns så lätt att säga snopp och snippa tillsammans. Snippa låter snällt också, lite fint. Hade sex och samlevnad med mina elever (har läst 15 hp inom ämnet), och då såg vi en film om saken. Efteråt hade eleverna sagt till en kollega: VET du snippan ser ut som en fjäril. Tycker det är jättefint :D. Att se snippan som en liten fjäril :).

    1. Vilken härlig liknelse med fjärilen. Den gillar jag, vacker, ömtålig men ändå stark nog att flyga. Fantastiskt! Kloka ungdommar du har 👍

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *