Barnmorskedoula

En nyckel i födandets värld

Nyligen hade jag den stora äran att vara med när min vän födde barn.

Idag skriver hon själv och berättar om sin upplevelse i inlägget När hon kom till världen. Stark och fin läsning som jag hoppas ni tar er tid att läsa

Märta, föda med stöd beskriver hur hennes tankar inför hennes femte födsel gick, vad som kändes viktigt.

Det allra viktigaste för mig den här gången var att fundera ut vem eller vilka som skulle kunna stötta mig genom födseln, vid sidan av min partner såklart.

Och hur magiskt det är med födslar, att dom verkligen har sin egen kalender…

Vilken timing! Någon väntade in sin pappa. Jag eller bebisen?

En så häftig födsel att få vara med vid, många glada minnen som jag gömmer djupt i hjärtat. Såhär kan det vara, jag önskar alla kvinnor kunde få upplevelsen av trygghet och vad det gör för mor, barn och partner vid en födsel. Inför en födsel är det viktigt att samla på sig sina egna ”nycklar” till vad just du behöver vid din födsel.  Vilken nyckel plockar du fram som hjälper i olika situationer? Din främsta nyckel tycker jag att du ska namnge TRYGG. Vad det än må innebära för dig. Det som får dig trygg kommer att hjälpa dig vid födseln, oavsett vad som sker.

Värkarna var kraftfulla och effektiva under hela födseln men framförallt; jag kände mig trygg hela tiden

Jag har sagt det många gånger och det tål att sägas igen. Trygghet och säkerhet går hand i hand. Trygga mammor ger bra värkar och fina födslar. Att bistå vid en födsel handlar i min bok inte om allt medicinskt jag kan göra, det handlar om att skapa tryggheten. Det är en del av varför jag vägrar säga att jag förlöser, för födseln är inte min, det stora jobbet gör den födande kvinnan. Det kan vara hennes häftigaste stund i livet. Värkarna, kraften, känslorna allt är hennes. Hon äger sin födsel. Och Wow Märta, du ägde verkligen din födsel och jag är glad över att jag fick finnas med i er stund, i ert möte med en ny familjemedlem och stötta er

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *