En vård i kris

Ella Bohlin. VAKNA!

 

Ella Bohlin, Stockholms landstingsråd (KD) förnekar idag i Dagens nyheter att det finns en BB-kris i Stockholm.

För att tala klarspråk. HUR FAN tänker du nu Ella Bohlin?

Hur kan du ta dig rätten att spotta i ansiktet på vården på detta sätt. På alla som sliter häcken av sig. På alla födande och deras partners?

Du hänvisar till framgångsfaktorer. Vardå? Du har tidigare sagt att 9 av 10 får föda på det sjukhus dom önskat. E det den siffran du menar?
Den siffran är kraftigt friserad och säger noll och inget om hur verkligheten ser ut.

I 9 av 10 ingår alla födslar där moderkakan kommit ut på sjukhuset. Det innebär att alla födslar som sker utanför tex i bil för att kvinnan hållits hemma för länge räknas som en lyckad födsel på rätt sjukhus.

Det är överfullt. Det går inte att hänvisa till annat sjukhus. Därför sker födslar i mottagningsrum och på sackosäck på chefens kontor. Men i statistiken fortfarande en lyckad födsel i dom 9 av 10.

Alla födslar där barnmorskan överbelastad inte har tid för hon springer mellan 2 eller 3 födande… 9 av 10.

Kvinnan väntar hemma på att det skall bli en ledig plats i 2-3-4 eller fler timmar när hon behöver komma in och få stöd, smärtlindring och känna sig trygg när hon föder. När hon väl kommer in är hon mentalt skör, ledsen, uppgiven. Det är en enormt stor stress att känna att man inte får hjälp och nekas komma in när man föder barn. Men fortfarande, en av de 9 av 10 där kvinnan tillslut kom till rätt sjukhus.

9 av 10. Hur tror du det kan vara något annat när verkligheten ser ut såhär.

Det finns ingen kris säger du?

Huddinge förlossning har flera rum stängda trots platsbrist eftersom det saknas barnmorskor

Massflykten finns inte säger du. Tittar vi på hela vården i Sverige ser det för sjuksköterskor ut såhär. Tyvärr har jag ingen bild specifik för barnmorskor, men det jag hör grån kära kollegor som byter jobb o säger upp sig visar mig att verkligheten är KRIS. Ytterligare ca 10% är sjukskrivna.

Ella Bohlin. VAKNA!

Jag vet inte vem som ger dig din fakta. Men det är helt uppenbart alternativa fakta. Lyssna istället på de som befinner sig i infernot.

Att rapa upp ”fler utbildningsplatser” som ett mantra hjälper inte. Man måste täta hålet i båten och stoppa flykten, locka tillbaka erfarna barnmorskor innan man kan fundera på att sätta fler nya i samma båt. Någon måste ta hand om och utbilda nya. Vem tänker du ska göra det? Vem ska ha tiden, orken, engagemanget?

Om vi ska komma framåt i vården och locka tillbaka personal som flytt kan vi inte ha en ansvarig politiker som förnekar att det ens finns en kris. Vi behöver styrande med öppna ögon.

Att förneka krisen ger ingen lösning, tvärtom är det en stor riksfaktor.

När man trampar vatten för att överleva och kämpar i motvind i en hårt pressad vård så gör man det med ständigt hopp om att ljuset ska komma i andra änden av tunneln.
När en ansvarig politiker då går ut och förnekar krisen så släcker hon hopp. Att släcka lågor hos personal i vården är väldigt oansvarigt. Det kan snabbt leda till att ännu fler säger upp sig.

1 reaktion på ”Ella Bohlin. VAKNA!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *