Huskurer

Dricka märg i benen

 

Inför en stundande pollensäsong drar jag fram en gammal tradition. Att dricka märg i benen.

På våren, när tjälen gått ur jorden, fåglarna börjat kvittra, de första soliga dagarna fladdrat förbi men musöronen ännu inte slagit ut på björken, då är det perfekt tid att skörda björksaven.

Björksav lär innehålla kalium, kalcium, magnesium, aminosyror, enzymer och björksocker. Men till största delen är det såklart vanligt vatten filtrerat genom en björk.

Förr i tiden skulle man efter den långa karga vintern få nya krafter. Till första maj firade man och sade att man ” drack märg i benen”, kanske hör det samman med kalciumet i björksaven?

Numera används den mest i viner, hår och hudprodukter och sägs även lindra och till och med bota björkpollenallergi.

Med en mild lätt söt smak är den kristallklara vätskan lättdrucken. Huruvida den verkligen har några välgörande egenskaper vet jag inte. Men jag gillar gamla traditioner, och skulle vi få mindre kli i ögonen och slippa snoriga näsor när björken sen slår ut så tar jag tacksamt emot.

För er som vill skörda är det enklast att bryta av en gren och stoppa ner i en flaska eller borra ett litet hål 1-2cm djupt och stoppa i ett sugrör/ tunn slang som leds ner i en flaska. Glöm inte täppa till hålet med tex pinne och vax efter tappning så inte björken förblöder. Och glöm inte fråga om lov ifall du saknar egen björk. Att tappa björksav ingår inte i allemansrätten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *