En vård i kris

Definiera ett mål i vården

Jag har själv valt att arbeta hälsosamt i vårt grannland, men för alla dom som trampar vatten för att överleva en arbetsdag till, för alla dom som inte får den arbetsplats eller vård dom borde, för alla anställda och chefer som tvår sina händer i kampen så bär jag fortfarande en röst och låter mina fingrar löpa. Jag brinner för och kan inte lämna Sverige.

Artiklar dagligen (idag denna) beskriver samstämmigt ett eskalerande kaos i hela vården. Patientsäkerheten kastades överbord för länge sedan, tätt följt av personalsäkerheten.

Rapporter från vården finns det inte brist på.

Kissar på sig, blöder igenom, magsmärta, medicinkrävande förstoppning, provsvaren visar på svält, hjärtklappning, högt blodtryck, yrsel,  eksem, svimmar… Och det är personalens hälsa. Uppsägningarna följer lavinartat. Belastningen ökar, snöbollen rullar fortare, kostnaderna ökar.

Högljudda protester möts av ansvarigas  klapp på huvudet om att personalen tas omhand när influensan passerat.

What?

Influensan skördar inte sjuksköterskor!

Det är dags för att ta övergripande nationella beslut om vilken vård vi ska ha.

Inom förlossningsvården behöver vi likt Norge ta ett beslut om att en födande kvinna har rätt till en närvarande barnmorska när hon föder. En närvaro som kräver ett till ett engagemang precis som att en kirurg opererar en patient åt gången.

Inom akutvården måste ett tak införas för vårdtyngd. Hur många patienter får en sjuksköterska ansvara för? Överstigs det skall mer personal tas in. En initial kostnad, men i takt med att arbetsklimatet förbättras kommer det istället gå att anställa mer fast personal vilket ger en långsiktig hållbar lösning med trygg vård och hälsosam arbetsmiljö.

Det går inte att ge kortsiktiga tillskott som gäller 1-2år utan att ha långsiktiga tydliga mål. Kortsiktiga tillskott ger inga långsiktiga förändringar. Pengarna riskerar att försvinna in i det svarta hålets budget.

Det är allas våra skattepengar, jag kräver att dom förvaltas bättre.

Vi måste ha tydliga väldefinierade långsiktiga mål. Då fungerar inte en lista på 60 åtgärdspunkter som jag skrev om i min årskrönika.

Det måste även göras en ordentlig löneöversyn där man säkerställer en långsiktig löneutveckling. Det är inte hållbart att tro att man kan behålla personal om man inte ger en löneutveckling. Det ska löna sig att stanna. Inte som idag där skillnaden på 0 och 40 års erfarenhet som sjuksköterska i dag ger en skillnad som motsvarar 152kr/år.

Besluten måste fattas. Vi kommer inte kunna leva upp till dom på en god stund, men besluten måste fattas för att skapa ett gemensamt mål om vilken vård vi skall arbeta emot.

Att arbeta mot ett odefinierat mål är som att fly verkligheten med ögonbindel på.

Du vet inte vad du flyr ifrån, du vet inte hur du ska fly och inte heller vart du kommer hamna.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *