Övrigt

Bröstlogg

Oktober månad är här. Rosa bandet sälj i var butik och kedjebreven på Facebook går varma.

Allt i väl mening, bröstcancer är en hemsk bov som stjäl allt för många tårar.

Att bidra ekonomiskt till cancerforskning och väcka uppmärksamhet är bra men ett kedjebrev gör föga nytta. Vad kan du konkret göra själv.

Känn igenom brösten regelbundet efter knölar, hårdheter, indragningar, färgförändringar. Med fokus på förändring.
Många bröst, yngre och äldre har små ofarliga knöligheter.
Hittar du en ny – kolla upp. Är den ofarlig – ha ändå koll.
För in i en bröstlogg. Du kanske inte hört ordet bröstlogg, förr? Nä det har inte jag heller, en snabb googelsökning ger en nolla i resultat. Men jag gillar ordet, tycker det är smart och delar gärna ordet med dig.

En bröstlogg är väldigt enkel. Rita två cirklar. Det symboliserar ditt bröst, vilket skriver du ovanför. Tänk dig sedan att ditt bröst är som en klocka. om du hittar en knöl klockan 6 på ditt bröst, så ritar du en prick kl 6 i din bröstlogg. skriv en siffra bredvid. Nedanför din bröstlogg skriver du sedan samma siffra och efter den siffran beskriver du vad du hittat. (ex 1. knöl stor som en ärta ytligt. 2 röd skugga ca 1x1cm stor) Glöm inte att känna även hela vägen upp mot armhålan, det blir ju såklart då en markering utanför cirkeln.

På det här sättet så vet du vad du kan förvänta dig att hitta när du undersöker dina bröst själv en månad senare eller ett halvår senare. Nya fynd och förändringar ska kontrolleras av läkare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *