Naturlig smärtlindring

Att vända Nej till Ja

Ett av de kraftfullaste verktygen du har är din röst. På många olika sätt.

Att föda barn handlar om både närvaro och förberedelse.

Behovet av att prata om födslar är stort, både inför och efter en födsel. Det skapar känslor vi bär med oss för livet. Det märks tydligt på internet i olika forum där födslobrev och berättelser delas friskt.

Vid en kommande födsel är det viktigt att du fokuserar inåt på vad som är viktigt för just dig. Det kan vara klokt att undvika andras berättelser nu. Ett födslobrev utifrån dig själv är en metod, att du berättar med egna ord till mig när vi möts är ännu bättre. Det skapar en djupare personlig förståelse för mig i vad just du önskar och behöver.

När vi ändå talar om födslobrevet vill jag uppmuntra till att du ser brevet som en önskelista och inte en beställning. Ingen av oss kan på förväg veta eller garantera hur just din födsel utvecklas. Om du då har fasta förväntningar är risken stor att du känner dig besviken när födseln kanske tar en annan riktning än du tänkt dig.

Jag brukar försöka säga att så länge allt går fint och ter sig bra för mor och barn så försöker jag följa eran önskan. Men om något avviker och risker uppstår så vill jag få lägga mig i och ha handlingsutrymme.

Återigen, kraften i rösten. Med min röst ger jag dig som födande makten över ditt födande, men jag lovar samtidigt med min röst att jag kommer ha uppsikt, jag kommer vakta på att göra vad jag kan för att bevara säkerheten för mor och barn. Det ger dig trygghet att föda och mig trygghet i att jag har utrymme att hjälpa om något tillstöter.

Under själva födseln vill jag även att du vaktar på vad din egen röst säger till dig.

När du nu sitter vid datorn och läser så vill jag att du prövar en sak. Säg högt och tydligt NEJ! känn efter vad som händer i ditt underliv. Testa igen. -NEJ! känner du att du samtidigt får en spänning i underlivet, en del till och med kniper när dom säger nej. Vänd nu på det. Säg istället JAAAAA! gärna ett utdraget lite mörkt ja. Känner du skillnaden? Nu slappnar underlivet istället av. Orden NEJ och AJ genererar en spänning /knipande/sammandragande/uppåtgående effekt medans ett mörkare utdraget JAAAAA kommer kännas avslappnande och utåtdrivande. Kom ihåg att spänningar ökar smärtan och avslappning minskar upplevelsen av den.

Vid en födsel är det väldigt lätt att man vänder sig till orden Nej och Aj. Det skapar onödig negativ input, spänningar och i följden onödiga smärtor. Jag brukar försöka förklara att du får vända på orden, då får gärna vara verbal och uttrycka dig. Men du får inte mata dig själv med de negativt laddade orden Nej och AJ. Du får vända på det och säga JAaaa. Du kommer då mata din kropp med ett positivt budskap både fysiskt och psykiskt. Att vända på orden är en enkel men effektiv metod som en medföljande partner kan stötta med. Att finnas där varje värk, påminna, stötta och även ljuda med Jaaaaa… skapar ett självuppfyllande suggestivt mantra.

Styrkan av våra ord ska vi värna om. Så va försiktig med vad du säger till dig själv och vad du låter andra säga till dig. Värna ditt födande.

Du kan föda, tro på det, våga säga Jaaa!

2 reaktioner på ”Att vända Nej till Ja

    1. Visst e det konstigt. Vi tänker allt för sällan på vad vi egentligen säger till oss själva. Samma sak är det med orden måste och vill. Hur ofta säger vi inte att vi Måste olika saker… E det verkligen så. Vad ligger i ordet Måste, vem kräver det av oss? Eller är det kanske egentligen så att det är saker som vi vill göra. Att välja hur vi talar till oss själva är ett sätt att antingen bygga upp eller bryta ner oss själva.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *