Hemfödsel

Att välja vart du vill föda

WHO World Health Organization anger:

a woman should give birth in a place she feels is safe, and at the most peripheral level at which appropriate care is feasible and safe (FIGO 1992). For a low-risk pregnant woman this can be at home, at a small maternity clinic or birth centre in town or perhaps at the maternity unit of a larger hospital.”

Vart vill du föda? Har du funderat på det, har du fått ett val, har du fått veta att du har ett val? Har du kunnat göra ett informerat val?

Bor du i Sverige har sorgligt nog dina val prioriterats bort. Alla förväntas föda på det stora sjukhuset, WHO´s riktlinjer till trots.
Hemmafödslar, Barnmorskeledda enheter, Lågriskenheter, Birthcenter, Caseload eller Team midwifery. Alla bra säkra alternativ. Men varför inte i Sverige?

Hemfödslar finns i en liten utsträckning. Kvinnor som föder hemma upplever ofta en kamp för sitt val då missuppfattningar och förutfattande meningar är vanliga. Det borde inte vara så.

Som barnmorska som valt att bistå kvinnor vid hemfödslar tycker jag det är ytterst tragiskt att kvinnor fråntas sitt val och att hembarnmorskor och alternativa födsloenheter motarbetas.

Under min utbildning till barnmorska skrev jag tillsammans med två kollegor en Magister om hemfödslar i Norden. Jag ville veta vilka risker jag stod inför när jag bistår en födsel i hemmet.
Vi gick igenom Nordic homebirths register och tittade på överflyttning till sjukhus vid hemfödsel. Visste ni att överflyttning sker vid ungefär 1 av 10 födslar och att den främsta orsaken till att man väljer att avbryta en hemfödsel och åka in till sjukhus är utebliven progress, dvs att födseln inte går framåt.

Barnmorskor med sina 4,5 års högskolestudier i Sverige är experter på det normala friska födandet och bistår självständigt kvinnor både på sjukhus och i hemmet.

Vi vet att den enskilda faktorn för en säker födsel är en närvarande barnmorska. På sjukhuset kan en barnmorska springa mellan två eller fler födande kvinnor, att närvara kan bli svårt eller ibland omöjligt. I hemmet bistås en kvinna vanligen av två barnmorskor som hon lärt känna under graviditeten.

Studier visar att för en frisk omföderska med förväntad normal födsel är det lika säkert eller säkrare att föda hemma. Allvarliga komplikationer är ovanliga.

Bristningar då frågar någon, det kan man väl få även hemma?
Tack för att du frågar. Vid hemfödslar är förekomsten av stora bristningar 0,7% På sjukhus varierar siffrorna runt ca 5%, för förstföderskor upp till 7%.
Och det går utmärkt att få både lokalbedövning och att sy något enstaka stygn i hemmet om det behövs. Och precis som filmen nedan anger, vi har med oss läkemedel även i Sverige.

Jag hoppas vi en dag kan visa kvinnor en sån här fin men Svensk film och stolt fråga. Vart och Hur vill DU föda?

Kom ihåg, det är din kropp, ditt barn, din födsel, ditt val. Du har rätten att känna dig trygg oavsett vart du väljer att föda.

 

 

1 reaktion på ”Att välja vart du vill föda

  1. Vilket bra och informativt inlägg, det är sorgligt tycker jag att i ett välfärdsland som vi kallar Sverige för inte kan få välja själva. Här i Dalarna får man bekosta själv om man vill ha en hemförlossning, trots det så la man ner ett BB i norra Dalarna (Mora BB) för snart 10 år sen borde det nog vara. Det betyder att vissa har 3 timmar restid innan de kommer fram till förlossningen i Falun. Har en vän som födde efter vägen i vinterkylan, dessutom är vägarna inte det bästa norr över heller. Dels många kurvor och skog, men även vilt. Tänker om dessa blivande födande kunnat få betalt att föda hemma istället.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *