Naturlig smärtlindring

Att hålla en hand

Igår slog migränen till med full styrka.

Ett sånt anfall har jag inte haft på åratal. Båda sidorna. Synen försvann, golvet gungade, blixtrarna for som pistolskott genom huvudet. över pannan, in i tinningarna och ner bak i nacken. Jag kräktes gång på gång.  Hela sängen gungade. Andades jag för djupt kändes det som jag skulle svimma, försökte jag tala kräktes jag, att svälja en tablett blev omöjligt då jag vare sig kunde lyfta på huvudet eller svälja. På rygg i ett mörkt rum med en kall handduk låg jag och andades så ytligt jag kunde.

Där någonstans mellan blixtrande smärta, svimma och kräkas slutade omvärlden att existera. Timmar passerade med ett fokus, andas ytligt, rör dig inte.

Där inom mig försökte jag sjunka ner under smärtan, sluta existera, bara dyka ner ner och inte röra mig ens genom andetag. Mina händer och fötter började sticka och domna bort men jag kunde inte flytta dom.

Min man tog mina händer och började massera dom och mina handleder. Då äntligen vände det.

Att inte vara ensam, att känna en annan människas värme blev det som bröt smärtans onda cirkel. Lugnet spred sig sakta i mig och tillslut kunde jag somna till korta stunder.

När man befinner sig i en smärta som man upplever är bortom ens egna kontroll så är det inte medicinsk smärtlindring som kommer vara räddningen. Det är en annan människas närvaro.

Jag kom själv hem från Norge i måndags och har där haft äran att bistå 4 kvinnor i födselarbete. Och flera gånger möts jag av frågan från partnern.

”Jag gör ju inget, jag känner mig så otillräcklig, vad kan jag göra?”

Den medföljande partnern är många gånger det viktigaste för den födande kvinnan. livlinan.

För det absolut viktigaste som måste få finnas när en kvinna föder barn är trygghet. Känner hon sig inte trygg så bromsar vi rent fysiskt hennes hormon oxytocin. Oxytocin är det hormon som frigörs när vi mår bra, när vi älskar, har sex, kysser, ser på vårt barn, kramas, skrattar. Det är också hormonet som styr vårt värkarbete. Utan oxytocin inget bra värkarbete. Så att partnern är med och bara finns där är jätteviktigt. Rent praktiskt kan det vara bra att massera, lyssna, krama, stötta, hålla i håret om man kräks, lägga på en filt, ge en kall handduk till pannan, uppmuntra med fina ord, byta musik, värma kuddar, ge dricka och sånna saker. Men det viktigaste, det är att finnas där. För partnern är den som kvinnan känner bäst i rummet och kan känna en trygghet till. Så att bara finnas där har större betydelse än en kan tro. Det gäller för övrigt även för andra stunder i livet än när vi föder barn eller har förskräcklig migrän. När vi är rädda, ledsna, har ont, mår dåligt, är sorgsna eller känner oss stressade eller är sjuka. Att ha någon där hjälper. Så känn inte som partner att du måste prestera och göra massa saker. Känn dig inte otillräcklig. Att du finns där och stötta är mer än nog. Du är livsviktig.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *