Övrigt

Att bidra med oxytocin

Medryckande ”sommarplågor” hjälper mig ladda inför nattpasset. När andra går på semester startar min intensivaste arbetsperiod.

Sommaren är en extra tuff period för alla i vården. Ja på många enheter är det numera sommarläge året om och jag undrar stilla hur en del kollegor orkar och håller ihop. Som timmis och frilansande barnmorska kommer jag ofta in när det är riktigt hög belastning. Jag kan i mitt val av arbetsupplägg vila ordentligt när jag känner behovet och tacka nej till arbetspass , men jobbar i gengäld ofta intensivt när behovet ökat på.

För mig är det viktigt att alltid komma med positiv känsla och mycket oxytocin till arbetet. Hur tufft det än kan vara, vill jag inte vara den som kommer till arbetet och förbrukar oxytocinet. Att starta varje pass med en stor ….Wow vad häftigt att jag får komma och arbeta med just er känsla…. bäddar för ett gott arbetspass och får mig att behålla passionen till det jag gör, oavsett arbetsplats.

Inför varje arbetspass, dag som natt, har jag min egna rutin. Lurarna i, musik jag älskar att skratta, dansa o sjunga till i lurarna, och högt ska det va. Fram med en mascara eller kanske ett par örhängen. Något som gör att jag känner mig lite extra fin, glad och färgrik. Det får mig att må bra. Någon kanske tänker, va ytligt, mascara hjälper väl inga födslar. Njää, men om man känner sig lite extra fin på utsidan så tycker jag att det är lättare att må bra på insidan. Så med en go känsla ( och kanske lite choklad) i magen går jag i takt med musiken till jobbet. Peppar mig själv o bygger mitt eget mindset. Tänker tankar om tacksamhet över att just jag får möjligheten att arbeta med det jag älskar med så fina kollegor, lägger fokus på bara positiva tankar, negativa ges inget utrymme. Skulle en negativ tanke dyka upp har jag bestämt att då byter jag ut den tanken mot en positiv. Jag bestämmer vad jag tänker. Jag är ansvarig för mitt egna mindset. En del negativa tankar är mer envisa än andra. Ger mig inte, var gång något negativt dyker upp väljer jag aktivt att tänka en positiv tanke, byter låt och tillslut ger det med sig.

Kommer till jobbet, gör min varma kopp te och låter pulsen från musikens toner roa sig samtidigt som jag med ett smil öra till öra glatt hälsar på arbetskollegorna vid just det här arbetspasset.

Jag kanske inte kan förändra hur arbetsbelastningen ser ut vare sig i Sverige eller Norge. Men jag kan se till att just jag kommer med mitt bästa humör, min starkaste energi och dela den glädjen med mina kära kollegor. Hur passet kommer bli, det vet vi inte, men jag ler i hjärtat, är laddad och vet att jag har gjort mitt bästa för att bidra med oxytocin ❤

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *