#95procent, En vård i kris

#95procent

Igår gick SKL ut med att sommarens förlossningsvård fungerat väl då 95% fött på önskat sjukhus. Läs gärna om det HÄR.

Hur ser verkligheten ut bakom siffran 95%?
Är du partner, vän, anhörig till någon som fött i sommar? Är du barnmorska, läkare, undersköterska, doula?
Hur såg 95% ut för dig i sommar? Fick du rum, stöd, smärtlindring, var det tryggt och säkert? Kunde du som arbetar i vården utföra ditt arbete väl utan att riskera din hälsa?
Jag uppmanar dig att skriva och berätta under hashtag #95procent.

Det måste bli slut med att styrande i vårt land tillåts blunda för verkligheten och peka på att 95% av moderkakorna kom innanför sjukhusets dörrar. Det är INTE ett bra mått på god vård.
Jag vill att vi inom vården tillsammans med föräldrar och anhöriga visar verkligheten tills den är så uppenbar att den inte går att förneka.
Jag är inte nöjd med att 95% av moderkakorna kom innanför sjukhusets dörrar. Det vi i Sverige idag skall sikta mot är att 100% av kvinnorna får föda TRYGGT och SÄKERT med STÖD. DET är ett mått jag vill veta hur det ligger till med. Jag vill även veta om personalen i vården hade förutsättningarna att ge en trygg och säker vård utan att offra sin egen hälsa.

Här är en berättelse från verkligheten som en modig kvinna sände till mig igår som jag fått tillstånd att dela. Hon är en av 95% DELA GÄRNA!

”Här är en berättelse lite bakom kulisserna och bakom SKLs siffror om hur bra förlossningsvården är. I denna lilla berättelse vill jag inte att någon skugga ska falla över barnmorskorna- de är alla hjältar och utför stordåd. Den 9e september kom min lilla flicka till världen. Jag hade uttryckt en stor oro angående förlossningen och platsbristen. Detta fick jag höra var överdrivet av media och inget jag behövde tänka på. Då jag hade gått en vecka över tiden skulle jag få bli igångsatt på SöS. Det var bra, fick jag höra. Då har jag ju en plats. Lugnad av detta blev jag inskriven på en avdelning i väntan på förlossning morgonen den 8e september. Då jag var förstföderska tog det tid för värkarna att komma igång. Men kl 01 gick äntligen vattnet. Strax därefter började värkarna och jag trodde att jag skulle få rullas iväg till förlossningsavdelningen. Var det naivt att tro att bara för att jag blivit inskriven, igångsatt och fått värkar skulle jag få ett rum? Tydligen. För sköterskan meddelade att det tyvärr inte fanns någon plats på förlossningen. Denna natt hade de fått mota bort flera föderskor i dörren och skickat dem till Nyköping. Det fick de ofta göra, hörde jag. Mota bort föderskor. I mitt rum var jag inte ensam, och denna stackars kvinna tvingades höra mina skrik och min gråt i många timmar då värkarna kom och det inte fanns någon smärtlindring där jag befann mig. Efter 6 timmar av panik, rädsla, oerhörd smärta och gråt rullades jag till slut ut i korridoren där jag fick fortsätta skrika medan ett förlossningsrum i all hast svabbades av. Efter att ha kämpat emot värkarna så länge var jag då så slut och matt att även krystvärkarna tog många timmar och först 14.25 på eftermiddagen förlöstes min bebis till slut med sugklocka. Sekunder senare hade det blivit fråga om akut kejsarsnitt. För mig var detta en fasansfull traumatisk upplevelse, men i statistiken var allt lyckat. Jag var en av de 95% som SKL menar hade en bra förlossning. För varför klagar jag? Jag befann ju mig på ett sjukhus. Jag överlevde. Det är där ribban ligger. Är du också en av de 95% kvinnor som SKL menar hade en bra förlossning? För att ni befann er på ett sjukhus? Eller i en bil? Eller i en korridor? Berätta gärna det för dem! Vad de övriga 5% varit med om vågar jag inte ens tänka på. Vi kan påverka! Det är jag övertygad om! För det måste vi. Barnmorskorna verkar de inte lyssna på som skrikit sig hesa i många år. Det är vår tur nu. Så här kan vi inte ha det.”

Fatta pennan/tangentbordet. Maila dina 95% till chefen för Sveriges kommuner och landsting och berätta hur verkligheten ser ut. hans.karlsson@skl.se. Maila ansvariga politiker på respektive ort. Ev kontaktuppgifter till ansvariga får ni gärna dela i meddelanden under mitt inlägg. Det går även bra att skriva till mig HÄR om ni vill att jag lägger upp er historia/bilder av verklighetens vård för gravida och födande.

Twittra, skriv på Facebook och Instagram under hashtag #95procent
Och glöm inte. DELA!

Låt oss gemensamt visa hur verklighetens 95% ser ut.

3 reaktioner på ”#95procent

  1. Jag skulle vara doula åt min bästa vän, blev dock inte så för hon födde i ambulansen efter 2 kejsarsnitt. Hon hade fått igenom att föda vaginalt efter 2 kejsarsnitt men skulle ju till förlossningen. 11 mils resa, hon födde istället i ambulansen utan någon BM. Fint att hon fick sin vbac men sorgligt att inte få känna sig trygg :/. Det fanns ett BB i Mora innan dit hon hörde, men det stängdes under en ihopsalagning som skulle vara under sommaren. Till julen samma år meddelande man att BB Mora inte skulle komma tillbaka.

  2. Ja hur tänker man när man stänger ett helt BB i Mora! Känns som att politikerna hela tiden visste att det inte skulle komma tillbaka.
    Vad fruktansvärt för din väninna att föda i ambulansen. ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *